České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Další výhra Janji Garnbret a asijská dominance

Pauza mezi závody světového poháru v lezení se v létě dosti zkrátila. Proto se po zastávce v rakouském Innsbrucku přesunuly soutěže o pouhý týden později do švýcarského Villars. Boulderová sezóna se pro letošek v Rakousku uzavřela, proto byly ve dnech 30. června až 2. července na programu závody v lezení na rychlost a v lezení na obtížnost.

Také letošní druhý závod žen v lezení na obtížnost ovládla slovinská reprezentantka Janja Garnbret, která soupeřkám nedala šanci ani v semifinále, ani ve finále, když v obou případech dolezla až na TOP. Letos si připsala třetí výhru v seriálu a celkově získala již padesátou medaili v závodech světového poháru. Mezi ženami je tak jasně nejúspěšnější. Také Američankám se velmi dařilo, Brooke Raboutou a Natalie Grossman získaly stříbro, respektive bronz. Česká závodnice Michaela Smetanová bohužel neprošla z kvalifikace a náleží jí čtyřicátá příčka.


Janja Garnbret si leze pro 34. výhru ve světovém poháru. Foto Lena Drapella a IFSC

Mezi muži si první vítězství v životě připsal japonský lezec Taisei Homma. Ten sice nebyl nejlepší ani v kvalifikaci, ani v semifinále, na boje o medaile se však dokázal připravit na výbornou a zásluhou výsledku 36+ mohl slavit největší úspěch své kariéry. Američtí muži se nenechali zahanbit svými kolegyněmi z reprezentace a také vybojovali dvě medaile. Zásluhu na tom mají stříbrný Jesse Grupper a bronzový Colin Duffy. Jediný český závodník, Martin Stráník, neproklouzl do dalších bojů z kvalifikace. Musel se proto spokojit s 37. pozicí.


Mužské stupně vítězů. Foto Lena Drapella a IFSC

závodech na rychlost tentokrát Čína deklasovala zbytek světa. V kategorii žen obsadily Číňanky první dvě místa, vyhrála Deng Li-Juan, druhá skončila Niu Di. Na stupních vítězů je doplnila lezkyně z Indonésie Desak Made Rita Kusuma Dewi. Nejlepší Evropanka Anna Brozek z Polska získala nepopulární bramborovou medaili.


Nejrychlejší žena ve Villars. Foto Dimitris Tosadis a IFSC

Mužské klání zaznamenalo čistě čínské stupně vítězů. Triumfoval Long Jian-Guo, druhý skončil Wu Peng a třetí Long Jin-Bao. Ani světový rekord z kvalifikace (5,04 sekundy) nestačil na lepší než pátou příčku Indonéskému reprezentantovi Kiromalu Katabinovi. Ve finále totiž spadl a tak na pódium nedosáhl. Nejlepší z evropských zástupců Giullaume Moro z Francie skončil osmý. V závodě byl také jeden Čech – Jan Kříž si časem 6,35 sekundy v kvalifikaci dolezl pro 52. místo.  


Vyvrcholení mužské soutěže v lezení na rychlost. Foto Lena Drapella a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org