České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Další triumf Natalie Grossman a vítězný návrat Janji Garnbret

Druhou červnovou zastávkou světového poháru sportovních lezců bylo po italském Brixenu páté největší rakouské město Innsbruck. Ve dnech 22 – 26. 6. se zde uskutečnily závody v lezení na obtížnost a v boulderingu v mužské i ženské kategorii.

Ani tentokrát nenašla americká reprezentantka Natalia Grossman přemožitelku a připsala si již páté vítězství v řadě. Tím si zajistila také celkovou výhru v letošním hodnocení světového poháru v této disciplíně. V kvalifikaci sice skončila druhá, ale v semifinále i finále již excelovala a zápisem čtyř topů a čtyř zón si dolezla pro další zlatou medaili. Stříbro získala Němka Hannah Meul se stejným finálovým zápisem, potřebovala ovšem větší počet pokusů. Třetí místo obsadila japonská lezkyně Miho Nonaka s výsledkem dvou topů a dvou zón. Nejlepší z domácích závodnic Jessica Pilz skončila na osmé pozici.


Natalia Grossman při dalším vítězství. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Také v mužském závodě v boulderingu putovala nejcennější medaile do Spojených států amerických. Zasloužil se o to Colin Duffy, který sice nezvítězil ani v kvalifikaci, ani v semifinále, ovšem na finále se připravil skvěle a díky třem topům a čtyřem zónám se mohl radovat z vítězství. Stříbrnou medaili získal korejský reprezentant Do-Hyun Lee se dvěma topy a čtyřmi zónami. Bronzový Japonec Jošijuki Ogata zaznamenal sice stejný výsledek, spotřeboval ovšem více pokusů. Nejlepší z Rakušanů, Jakob Schubert, obsadil dvanáctou pozici.


Colin Duffy triumfuje. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Vítězný návrat do světového poháru oslavila Slovinka Janja Garnbret, která nenašla přemožitelku v lezení na obtížnost. Jako jediná dolezla až na chyt číslo 39 a vcelku poklidně zvítězila. Další tři závodnice dosáhly shodně výsledku 27+ a o pořadí tedy rozhodoval čas. Nejrychlejší byla Korejka Chae-Hyun Seo, jež tedy mohla slavit stříbro. Bronzová medaile zamířila do USA zásluhou Brooke Raboutou. Bez medaile skončila vinou nejhoršího času Italka Laura Rogora. Suverénka boulderových závodů Natalia Grossman si připsala pěkné šesté místo. Po delší době se závodů účastnili i čeští reprezentanti, v tomto případě Eliška Adamovská, která výsledným čtrnáctým místem rozhodně nezklamala.


Janja Garnbert ve finálovém závodě. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Co se nezdařilo Natalii Grossman, zvládl v mužské kategorii Colin Duffy. Po závodu v boulderingu totiž ovládl i soutěž v lezení na obtížnost. Nesmazatelně se tak zapsal do historie, neboť ovládnout závod v boulderingu i v lezení na obtížnost v rámci jedné zastávky světového poháru se dosud žádnému muži nepodařilo.  

Duffy triumfoval zásluhou výsledku 38+. Vcelku těsně tak porazil Japonce Ao Jurikusu a reprezentačního kolegu z USA Jesse Gruppera, kteří shodně dosáhli výsledku 37+, podobně jako v ženském klání tak o stříbrné a bronzové medaili rozhodoval čas. Až s pátým, respektive osmým místem se tentokrát musely spokojit hvězdy světového obtížnostního lezení Jakob Schubert a Alexander Megos. Také zde měla zastoupení Česká republika, Martin Stráník obsadil velmi dobré třinácté místo.


Duffy si leze pro druhou zlatou medaili. Foto Jan Virt a IFSC

Další závody světového poháru se uskuteční hned z kraje července. Švýcarská obec Villars bude hostit závody v lezení na rychlosti i v lezení na obtížnost.

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org