České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Chilané otevírají novou cestu na Cerro el Monstruo

O lezení v Patagonii informujeme v poslední době poměrně často. Není divu, protože v Patagonii právě probíhá letní sezóna. Obvykle informujeme o zajímavých výkonech, které se odehrály na argentinské straně zdejších And. Velmi zajímavé horolezecké výzvy se ale uskutečnily i v Chile tj. západní straně masivu. Za jednou takovou výzvou se vydali chilští lezci Antar Machado a Cristobal Señoret. 


Při lezení. Foto Cristobal Señoret

Jejich cílem byl 1805 metrů vysoký vrchol Cerro el Monstruo, který se nachází několik set kilometrů severně od nejznámějších patagonských hor jako jsou Cerro Torre nebo Fitz Roy. Chilská dvojice zamířila k tomuto vrcholu, který dominuje nad zalesněným a na ledovce bohatým údolím Cochamo, s cílem vystoupit novou cestu ve východní stěně. 


Pohled dolů. Foto Cristobal Señoret

K úpatí hory zvolili Chilané stejnou cestu jako Poláci Boguslaw Kowalski a Jerzy Stefanski, kteří v roce 2006 jako první zdolali východní stěnu tohoto vrcholu. Jejich cesta dosud nemá opakování. Machado a Señoret se od směru polských horolezců odklonili a od nástupu do stěny se již pohybovali v novém, dosud neznámém terénu. První den byla dvojice schopna vystoupit jen asi do třetiny plánované trasy, proto museli absolvovat poměrně nepříjemný bivak na skalní římse. Nepříjemné bylo, že sebou měli jen jeden spací pytel. Na druhou stranu ale mohli doplnit zásoby tekutin, protože na římse byla voda.


Ve stěně. Foto Cristobal Señoret 

Druhý den ráno pokračovali ve výstupu, zbytek cesty zvládli poměrně rychle a tak 9. února ve 14 hodin oba dosáhli vrcholu. Jimi vytvořená linie nazvaná La Chilenita je dlouhá 1200 metrů a dosahuje obtížnosti 5.11+ A0. Od úpatí stěny přitom překonává převýšení asi 700 metrů. Señoret poznamenal, že o této trase v minulosti mnohokrát přemýšlel. Byl tedy velmi rád, že se mu konečně povedlo projekt uskutečnit. 


Nová cesta. Foto Cristobal Señoret

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua