České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Česká expedice na Muchu Chhish (7475 m)

Od druhé poloviny srpna se pokoušela trojice českých alpinistů ve složení Pavel Kořínek, Pavel Bém a Jiří Janák o výstup na nejvyšší dostupnou dosud nevylezenou horu na světě, na pákistánský vrchol Muchu Chhish (7475 m).
Na přelomu srpna a září po náročném přelezu lavinového traverzu ve výšce cca 5700 m a dalším obtížném výstupu v mixovém terénu zvládli postavit třetí výškový tábor v cca 6500 m. Kvůli špatnému počasí se rozhodli vrátit se do BC, sestup byl neméně náročný a trval jim 3 dny.
K sestupu Pavel Kořínek doplňuje: „..dvoudenní zběsilý úprk zpestřený prachovými lavinami nad C1, k tomu masivní přívaly sněhu. Vše bylo nakonec mnohem náročnější než výstup. Ale jsme v BC. V bezpečí.“



Včera se členové expedice dohodli na ukončení svého snažení a aktuálně jsou na cestě zpět domu.
Je konec. Někdy je třeba vzít rozum do hrsti a určit si hranu toho, kam lze ještě zajít. Nepřízeň počasí, náročnost neznámého terénu a objektivní nebezpečí bylo příliš velké. Kluci už jsou na cestě do civilizace. Živí, zdraví. Nedá se nic dělat.“ uvedl manažer výpravy Pavel Burda na sociálních sítích.
I když se členům expedice nepovedlo dosáhnout cíle a stanout na vrcholu Muchu Chhish, dostali se až do výšky cca 6500 m, jedná se pravděpodobně o nejvýše dosaženou výšku při pokusu o výstup na tuto dosud nevylezenou horu. Úctyhodný výkon!



O výstup na stejnou horu se v druhé polovině září bude pokoušet i dvoučlenný tým ve složení Jordi Tosas a Philipp Brugger. Oba mají velké zkušenosti s osmitisícovkami. Jejich snahy budeme sledovat.

Text: OJ
Zdroj a foto: FB stránky Muchu Chhish 2020 Czech Expedition (@muchuchhish2020)