České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Cerro Torre – první ženský přelez jihovýchodního hřebene

Tři Francouzky Maud Vanpoulle, Fanny Dirt a Lise Billon si splnily svůj sen a vylezly na Cerro Torre po jihovýchodním hřebenu. Jsou prvním ženským lanovým týmem, kterému se podařilo zopakovat tuto v Patagonii historickou a 800 metrů dlouhou famozní cestu o obtížnosti 5.11 C2 WI5.
Po šesti týdnech čekání a nepříliš velkých nadějí se 22. února objevilo malé okénko příznivého počasí a trio francouzských lezkyň se rozhodlo vyrazit. Při příchodu pod stěnu občas pršelo a sněžilo a podmínky tedy zdaleka nebyly optimální, Francouzsky se přesto rozhodly do stěny nastoupit. Mixové lezení v čerstvém prachovém sněhu bylo náročné a tak ještě dvě lanové délky pod vrcholem žádná z lezkyň nebyla přesvědčena o úspěchu. Vytrvalost, kondice a dobrý tým ale dovedl celé tříčlenné lanové družstvo až na vrchol.
Od prvního pokusu o dosažení vrcholu Cerro Torre v roce 1968 po jihovýchodním hřebenu až po první volný přelez uplynulo 44 let. Od roku 2012 jen desítka týmů zopakovala volný přelez Davida Lamy a Petera Ortnera po původní kontroverzní Kompresorové cestě/Compressor Route.

Zdroj: lacrux.com, alpinemag.com, gripped.com


Cerro Torre


nástup do stěny


Vereister Kamin