České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Čech vytvořil rekord na Aconcaguě

Čech Martin Zhoř vytvořil 27. prosince 2019 rekord ve výstupu (výběhu) na Aconcaguu (6962 m). Podařilo se mu to během třetího výstupu v rozmezí pouhých deseti dní! Rodák z Třebíče, který již deset let žije ve francouzském Chamonix na úpatí Mont Blancu, se aktivně věnuje lezení, horolezectví a horskému běhu. V posledních letech našel výzvy v rychlostním alpinismu. Jednou z takových výzev bylo i překonání rekordu ve výstupu na vrchol Aconcagui, která je se svojí nadmořskou výškou nejvyšší horou Ameriky, jižní polokoule a zároveň nejvyšší horou mimo asijský kontinent.

 

 

Více už píše ve své zprávě Martin: „V rozmezí tří týdnů, na které jsem měl povolení, jsem na vrchol vystoupil celkem třikrát. Poprvé v rámci aklimatizace 17. prosince ze základního tábora Plaza Aconcagua přes „cestu 360“. Druhý pokus jsem běžel již z jiného basecampu – Plaza de Mulas v termínu 23. prosince v čase 4 hodiny 38 minut, ačkoliv byl pro mě pobyt v takové nadmořské výšce první zkušeností.

Lezení na vrchol Aconcagui přes normální cestu není technicky obtížný. Největší výzvou je nadmořská výška, nízké teploty a silný vítr. Běžným vybavením jsou těžké himálajské boty a péřové oblečení. Vzhledem k mému cíli pohybovat se rychle, jsem použil pouze běžecké boty a lehké softshellové oblečení!

Svůj třetí pokus jsem začal 27. prosince 2019 v základním táboře Plaza de Mulas (4300 m) u oficiálního začátku startu pro takové pokusy – kanceláře ochránců parku. V rámci tohoto pokusu jsem zdolal dosavadní rekord. S časem 3 hodiny 38 minut a 17 sekund jsem původní nejrychlejší čas zlepšil o 2 minuty a 3 sekundy, který do té doby držel italský tým Brunod, Meraldi, Pellissier od 15. prosince 2000.“

 


Aconcagua (6962 m)

 

Zdroj: zpráva M. Zhoře