České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Catherine Destivelle dostane Zlatý cepín za celoživotní přínos

V rámci předávání nejprestižnější alpinistické trofeje Piolets d'Or 2020, které se uskuteční na polském festivalu Ladek Mountain Festival v termínu 11. – 22.9.2020., převezme jako první žena cenu za životní přínos Catherine Destivelle.

Stejného ocenění se v minulých letech dočkali takové osobnosti, jako jsou např. John Roskelley, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger či Chris Bonington. Ocenění za celoživotní přínos je v rámci soutěže vyhlašováno od roku 2009, kdy si ho jako první převzal Walter Bonatti.


Catherine Destivelle, foto archiv Catherine Destivelle

Catherine Destivelle, 59-letá francouzská horolezkyně je považována za jednu z největších lezeckých osobností. Svoji lezeckou kariéru začala v osmdesátých letech, tedy v době, kdy začalo sportovní lezení získávat popularitu. Ve svých 12 letech přelezla hodnotné a dlouhé cesty v oblasti Mont Blancu. V roce 1986 vyhrála mezinárodní horolezeckou soutěž Sportroccia. Je první ženou, která zvládla přelézt cestu s obtížností 8a.
V roce 1990 uskutečnila sólo výstup po Bonattiho pilíři na Petit Dru, v roce 1992 pak sólo výstup severní stěnou na Eiger. Mnoho hodnotných výstupů zaznamenala také v Himalájích.


Reinhold Messner a Catherine Destivelle na filmovém festivalu v Trentu 2012, foto Tento Film festival

Text: OJ
Zdroj: pioletsdor.net