České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

8. ČERVEN 1924 - 100 let od pokusu George Malloryho a Andrew Irvineho o výstup na Everest

8. června 2024 se před zaplněným sálem v ÚSTAVU ENGINEER’S v indické Kalkatě uskutečnil vzpomínkový večer, na kterém se široce debatovalo o výstupu George Malloryho a Andrew Erwineho na Mt. Everest před 100 lety. Ten den přesně před 100 lety člen expedice Noel Odell naposledy spatřil oba alpinisty, než se ztratili vysoko na svazích Mount Everestu v šeru klesajících mraků. Vystoupili na vrchol nebo ne? To jsou otázky, kterými se dnes zabývají odborníci na horolezectví a alpinismus.

Vzpomínkový večer byl zahájen minutou ticha na památku a na počest všech nebojácných duší, které přišly o život, hledají dobrodružství na vysokých horách a na těžkých trekových stezkách. Program uvedl Air Vicemarshal (letecký více maršál) Apurba Kumar Bhattacharyya, který byl sám na severní straně Everestu s indickým týmem v roce 1991. Hovořil o primitivní výstroji horolezců z 20. a 30. let 20. století a živě popsal severovýchodní hřebenovou trasu, stejně jako diagonální traverz velkým kuloárem na severovýchodní hřeben, který oba muži před sto lety v osudný den výstupu použili.

Hlavním řečníkem večera byl celosvětově uznávaný horský fotograf, vysokohorský treker a publicista Sujoy Das. Ten účastníkům představil hodinovou prezentací o expedicích na Everest v letech 1921 až 1924, které jsou spojeny s životem George Malloryho. Das při tom čerpal z cenných archivních materiálů, ke kterým patří video s rozhovorem s Noelem Odellem (posledním mužem, který viděl Malloryho a Irvina naživu) a kameramanem kapitánem Johnem Noelem. V krátkém videoklipu připomněl nález Malloryho těla 1. května 1999 Conradem Ankerem.

Všechny zaujala i krátká videoprezentace Jamieho McGuinnesse, který stál šestkrát na vrcholu Everestu, o tom, proč právě on získal pocit, že Číňané našli Andrewa Irvina a jeho tělo z hory odstranili. Tento pocit doložil mnoha absolvovanými rozhovory s tibetskými styčnými důstojníky v severním BC pod Everestem. Večer byl zakončen promítáním filmu Sony Alpha/National Geographic „The Ghosts Above“, který je věnován expedici na Everest v roce 2019. Cílem této expedice bylo najít tělo Andrewa Irvina. Renan Ozturk, který je specialista na fotografování dronem, poprvé představil vděčnému publiku mnoho unikátních záběrů. Otázky, na které se hledá odpověď tj. jak vysoko Mallory a Irvine na Everestu opravdu byli, zůstávají ale stále bez důkazů a odpovědí...


Zdroj: The Himalaya