České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

10 nejlepších expedic roku 2022 (TOP 10 expeditions of 2022)

Známý server Explorersweb vyhlašoval koncem uplynulého roku deset nejlepších expedic uplynulého roku. Kromě lezení najdeme ve výběru třeba přechod ostrova v polární oblasti nebo dlouhé cesty na kajaku. Ve vyhodnocení jsou však silně zastoupeny především horolezecké výpravy, jejichž umístění je následující:

- na deváté pozici se umístila britská expedice na Jugal Spire. V rámci této expedice vystoupili Tim Miller a Paul Ramsden na 6563 metrů vysoký vrchol Jugal Spire v horské skupině Jugal Himal v Nepálu. Hora nese také jméno Dorche Lhakpa II. Britové zde vytvořili novou cestu severozápadní stěnou nazvanou Phantom Line. Paul Ramsden tímto výstupem aspiruje na rekordní pátý zlatý cepín. 


Phantom Line na Jugal Spire. Foto Paul Ramsden, Tim Miller

- na sedmém místě skončila expedice našich lezců Jaroslav Bánský, Radoslav Groh, Zdeněk Hák a Petr Kejklíček a jejich prvovýstup na 6859 metrů vysokou Chumbu v oblasti Mahalangur Himal. Nová cesta západní stěnou byla pojmenována The last flight of the Falcon. 


Nová cesta na Chumbu. Foto Zdeněk Hák

- páté místo obsadili Australané Kim Ladiger a Matthew Scholes s Novozelanďanem Danielem Jollem, kteří jako první dokázali zopakovat velmi náročnou Boardmanovu – Taskerovu cestu západní stěnou 6864 metrů vysokého Changabangu v indickém Garhwalském Himálaji. A to navíc alpským stylem a výrazně rychleji než prvovýstupci. 


Cesta na Changabang. Foto New Zealand Alpine Team

- o příčku výše skončili význační japonští alpinisté Kazuya Hiraide a Kenro Nakajima. Dvojice, která spolu leze dlouhodobě a společně již získala dva Zlaté cepíny, byla oceněna za prvovýstup severozápadní stěnou 6977 metrů vysoké hory Karun Koh. Ta leží v severozápadní části pákistánského Karakoramu. Hiraide a Nakajima jsou tak adepti na již třetí společný Zlatý cepín. 


Prvovýstup na Karun Koh. Foto Kazuya Hiraide

- stříbrnou pozici obsadil v Chamonix žijící alpinista Colin Haley, který si v září 2022 připsal hodnotné opakování cesty Supercalenata v západní stěně Fitz Roye (též Cerro Chaltén). Colin dokázal jako první zvládnout sélo výstup na tuto 3405 metrů vysokou horu v jihoamerické Patagonii.


Cesty západní stěnou Fitz Roye. Foto Rolando Garibotti

- nejvyšší příčku získala francouzská trojice Jerome Sullivan, Chrostophe Ogier a Victor Saucede. Ti dokázali koncem června jako první tým v historii vystoupit na 6850 metrů vysoký vrchol Pumari Chhish East, o který se v minulosti pokoušelo několik výprav. Francouzská trojice navíc zvládla vylézt na vrchol alpským stylem a technicky poměrně obtížnou cestou v jižní stěně, které dostala jméno The Crystal Ship.


The Crystal Ship na Pumari Chhish East. Foto Jerome Sullivan, Victor Saucede, Christophe Ogier

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com