České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

5/2022

Vyšlo lidé&HORY 5/2022

Od 10. listopadu 2022 je distribuováno festivalové č.5 časopisu lidé&HORY ročník 2022. Oproti ostatním číslům letošního ročníku je toto číslo rozšířeno o 8 stran především proto, že jsou na nich představeny informace o Mezinárodním festival alpinismu Praha 2022. Zmíněny jsou poslední výstupy Simona Messnera (str.10) a Rogera Schäliho (str.12). K zajímavým příběhům patří pátý díl povídání Radka Jaroše, které je věnováno Peru a Andám, nebo rozhovor Petra Šimáčka se záchranářem a skialpinistou Pavlem Jirsou.  

TÉMA ČÍSLA: Legenda Peter Habeler
Rozhovor vydavatele časopisu s Peterem Habelerem při příležitosti 80 narozenin této světové alpinistické osobnosti je věnován celé bohaté životní dráze tohoto sympaťáka z tyrolského Zillertalu. V článku jsou představeny některé možná méně známé momenty jeho horolezecké kariéry. Asi se u nás rovněž málo ví o nepříliš pozitivní atmosféře, která vládla v lékařských kruzích v celé Evropě před výstupem Petera s Reinholdem Messnerem v květnu 1978 na vrchol Everestu bez kyslíkových přístrojů a o možných důsledcích takového výstupu na jejich přežití v těchto výškách. Zajímavý je i příběh horolezce a horského vůdce Habelera, člověka, který během pracovních dnů vodil klienty v horách a o víkendech se měnil v milovníka extrémních výstupů. Mnoho zajímavých myšlenek a názorů mimořádné osobnosti současného alpinismu najdete na stranách 80-88.

Mezinárodní festival alpinismu Praha 2022, 17. ročník
Po dvouleté, jak se u nás s oblibou uvádí, Covid-pauze bude pokračovat mezinárodní setkání osobností a legend světového alpinismu a horolezectví v Praze dalším, již 17. ročníkem. O osobnostech alpinismu, které se sejdou v Praze ve dne 25. - 27. 11. 2022, o rámcovém programu jednotlivých festivalových dnů, o českých premiérách zajímavých filmů, o veletrhu volnočasových aktivit a expozicích partnerů z oblasti outdooru i o dalších informacích se dočtete na stranách 77-79. Aktuální informace sledujte na www.festivalalpinismu.cz.

Jiné vrcholy světa s Radkem Jarošem – 5. díl Peru a Andy
V pátém dílu příběhů o lezeckých zážitcích z celého světa představuje Radek Peru. Charakter Peru, dle horolezce Radka Jaroše nejspíše úplně nejkrásnější jihoamerická země, určují Andy a jejich jedinečné horské oblasti. Vyprávění a příběhy o jeho výpravách do tohoto úžasného koutu vysokých hor v jižní Americe najdete na stranách13-17.

Pavel Jirsa – celoživotní skialpinista a záchraná
Spolupracovník lidé&HORY Petr Šimáček připravil pro lidé&HORY 5/2022 rozhovor s bývalým náčelníkem HS Krkonoše a předsedou komise závodního skialpinismu Pavlem Jirsou. V rozhovoru na stranách 18-22 najdete nejen čtivé vyprávění o začátcích závodního skialpinismu u nás v Česku i o některých momentech v činnosti horské služby.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/2022
PERLA KEŽMARSKÝ ŠTÍT NA LYŽÍCH: O extrémním sjezdu jihozápadní stěnou „Kežmaráku“
TYROLSKÁ OBLAST SEEFELD: Několik zajímavých tipů na aktivní dovolenou v Karwendelu

V7CHODNÍ HOCHSCHWAB: Vrcholy, chaty, cesty nebo také Alpská trojice – vše o Hochschwaabu
MATSCHERTAL: Pozvání do méně známé oblasti Matschertal za sedlem Reschenpass
HORY A OSTROVY VIII: Vše o norských Lofotech
SKIALPOVÉ VÝLETY V KITZBÜHELSKÝCH ALPÁCH: Nabídka zimních túr pro milovníky skialpu
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – 9. díl: Ihla v Ostrve
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY – 17. díl: Weisshorn a Bishorn
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem

ALPENVEREIN.CZ: Členství na rok 2023, Alpský klub Praha, časopisy
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko