České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

6/2008

lidé&HORY 6/2008

Předvánoční číslo časopisu lidé&HORY (č. 6) přichází s mimořádným tématem: PRVNÍ VÝSTUP NA MT. EVEREST BEZ POUŽITÍ UMĚLÉHO KYSLÍKU. Několik článků a také rozhovor s P. Habelerem živě popisuje rakouskou expedici v roce 1978, která přinesla zásadní průlom v horolezectví. Téma čtenáře detailně seznámí nejen s průběhem expedice, ale zároveň představí i její hlavní protagonisty – R. Messnera, P. Habelera a šéfa expedice W. Nairze. Téma čísla 6 je horkým tipem pro ty, kteří o Štědrém dnu hledají náhradu za okoukaného Mrazíka. Svým způsobem to byla a stále je jakási „horolezecká pohádka“ s dobrým koncem. Pokud ale nechcete přes Vánoce pouze číst časopisy u cukroví a jiných pochutin, uprostřed časopisu najdete i osm kartiček, které téma doplňují o zajímavé túry v okolí rodišť R. Messnera a P. Habelera. Inspiraci pro pohyb v horách a na skalách přináší samozřejmě i řada článků mimo hlavní téma časopisu.

 

ČLÁNKY A SERIÁLY:

Hned za aktualitami (str. 4-5) následuje třístránková reportáž z letošního Smíchovského festivalu alpinismu, kterého se zúčastnilo několik špičkových alpinistů a horolezců. Jejich plány na další sezónu přinášíme jako bonus na zadní dvoustraně rozkládacího panoramatu.
Jedním z přednášejících na festivalu měl být i Miha Valič, který ale před touto akcí tragicky zahynul na Cho Oyu. Profil tohoto špičkového slovinského horolezce přinášíme na str. 9.
Autoři rubriky „Skalky“ J. Krejsa a P. Piechowicz se tentokrát vydali s  lezeckou výbavou, dobrou náladou a fotoaparátem na beskydskou Goduli (str. 10-11). 
Vláďa „Chroust“ Procházka pokračuje ve své „Metodice“ v tématu záchrana směrem nahoru (str. 12-13).
Závěrečný (4.) díl seriálu „Australské treky“ čtenáře zve do kraje bizarních skalních útvarů známých jako včelí úly Bungle-Bungle (str. 14-15).
Testování topmodelů horských kol věhlasných značek v nádherné krajině Jižního Tyrolska pro širokou bikerskou veřejnost... To není sen, ale realita, kterou příští sezónu budou moci naši čtenáři prožít na vlastní kůži. Detaily této akce přinášíme v reportáži Testival na str. 16-17.
Kdy jindy než na začátku zimní sezóny zaměřit pozornost na bezpečnost pohybu v lavinovém terénu? Odborník na laviny J. Charvát představuje na str. 18-19 novou kanadskou rozhodovací strategii Avaluator.
V rubrice „... a tenkrát se to ve mně nadobro zlomilo.“ (str. 20)  vypráví o svých divokých horolezeckých začátcích legendární slovinský horolezec Viki Grošelj.
Hned za hlavním tématem na str. 45-47 se vracíme do historie, konkrétně k První české himálajské expedici. Tento obdivuhodný a průkopnický počin „starých chlapů ze Skaláku“ je vylíčen atraktivní formou za doprovodu původního obrazového materiálu.
Seriál „Jihoamerické vrcholy“ přináší velmi zajímavý tip pro zájemce o atraktivní pětitisícovky v pohoří Cordillera Blanca. Přijměte pozvání na atraktivní vrcholy Nevado Urus Este (5420 m) a Nevado Pisco (5752 m).
Seriál Jiřího Nováka „Vybrané výstupy“ se tentokrát zaměřil na stěny pohoří Gesäuse (str. 50-51).
Zimní výstup legendární cestou „Hokejka“ na Lomnický štít je zprvu hec, potom dřina a nakonec báječné vzpomínky na mimořádné zážitky. Více napoví rubrika „Túra, na kterou nezapomenu“ (str. 52-53).
Čtvrtý díl seriálu „Praha a alpinismus“ představí historii prvních horských vůdců na Großglockneru, kterou výrazně ovlivnil pražský rodák Johann Südl (str. 54-55).
Závěr časopisu je věnován radám, jak správně vybrat lyžařské a snowboardové brýle, testu softshellové bundy Treksport Essence a novinkám na trhu s outdoorovým vybavením.
Strany 60-62 informují o celosvětovém servisu pro členy OeAV (www.alpenverein.cz) a přinášejí exklusivní rozhovor s B. Künzlem (ředitel pojišťovnické burzy) o výhodách pojištění členů OeAV.
Na posledních třech stranách časopisu se čtenářům představují tři jihotyrolská centra zimních sportů: Seiser Alm, Obereggen a Karersee