České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kilian Jornet – druhý pokus o rekord na Mt. Everestu

Nejznámější trailrunner planety se znovu pokusí vyběhnout na nejvyšší horu světa v rekordním čase. A to nikoliv po normální cestě! Devětadvacetiletý Katalánec Kilian Jornet Burgada se o tuto výzvu pokoušel již loni, ale počasí bylo tak špatné, že se musel otočit již v Rongpuku poslední obydlené osadě na cestě do základního tábora.

 

Elitní světový skilapinista a mountairunner je po kondiční stránce zcela nadprůměrným tvorem, nicméně jeho pokus bude vyžadovat také skvělou aklimatizaci. Proto se v přesunul do základního tábora pod Cho Oyu. (8201 m). Právě výstup na šestou nejvyšší horu světa, který by rád absolvoval společně se svou švédskou přítelkyní a také světoznámou horskou běžkyní Emelie Forsberg (na společné fotografii), by měl být tou nejlepší výškovou přípravou na Everest. Vrchol mají naplánovaný na konec prvního květnového týdne.



Potom se už Kiliánův zrak upře k Mt. Everestu (8848 m), který by rád „vyběhnul“ a „seběhnul“ v co nejkratším čase. A pozor – kdo by si snad myslel, že pofrčí po fixech na udupané pistě, je na omylu. Rád by na vrcholu stanul po průstupu jedním ze dvou kuloárů – buď Hornbeinovým, nebo Nortonovým! K tomu ještě dodává: „Rád zdolávám hory v lehkém stylu – člověk je rychlejší, netráví příliš mnoho času ve vysoké nadmořské výšce a není tak rychle unavený. Na druhou stranu si musí neustále připomínat, že s ním je spojené dost velké riziko.“ Držme palce a přejme mu MNOHEM více štěstí, než měl další velmi sledovaný „rychlík“ na Mt. Everestu – Ueli Steck, mimochodem jeho průvodce severní stěnou Eigeru. Aktuální informace z jarní himálajské sezóny budeme postupně přinášet.

 

Zdroj: Alpin.de