České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jižní stěna Shisha Pangmy alpským stylem za 13 hodin!

Italsko-německá dvojice zvládla přelézt impozantní 2200 m vysokou jižní stěnu Shisha Pangmy (8027 m) v neuvěřitelném čase 13 hodin! Špičkoví alpinisté David Göttler (D) a Hervé Barmasse (ITA), kteří v únoru podstoupili tvrdý trénink v Solo Khumbu společně s Ueli Steckem, měli v plánu přelézt ve stěně novou linii. Jenomže počasí jim nepřálo, ani podmínky ve stěně nebyly ideální, a tak se rozhodli využít krátkého okna lepšího počasí (cca 24 hodin).

Pro výstup zvolili cestu  Girona route, kterou v roce 1995 přelezli Šapnělé Josep Permañé a Carles Figueras. Zatímco David Göttler patří mezi zkušené himálajisty (stál na vrcholech Gasherbrumu II, Broad Peaku, Dhaulagiri Makalu, Lhotse, Nuptse, pokoušel se o prvovýstupy na Mt. Everestu, Shisha Pangmě, na K2 se dostal do 8200 m, byl také součástí zimní expedice na Nanga Parbat vedené Simonem Moro), Hervé Barmasse si odbyl svou „osmitisícovkouvou“ premiéru, nicméně, že se jedná o velezkušeného a nabušeného borce, svědčí jeho velmi bohatá alpinistická kariéra plná prvovýstupů a mimořádných výkonů (stačí si zadat jeho jméno do vyhledávače na tomto webu, či se podívat na jeho profil). Zajímavou informací je, že na úplném vrcholu hrozilo odlomení deskové laviny, a tak se oba otočili prý tři metry pod vrcholem...:-). Gratulujeme!


Zleva: Ueli Steck (CH), David Göttler (D) a Hervé Barmasse (IT)
 

O prvovýstup v jižní stěně Shisha Pangmy se loni neúspěšně pokoušel David Göttler s Ueli Steckem, právě nedávno zesnulý Ueli prostoupil v roce 2011 jižní stěnu Shisha Pangmy sólo v rekordním čase za 10 hodin

 

Fotografie z výstupu Davida Göttlera a Hervé Barmasse:


Hervé na vrcholu

 


David na sestupu

 

Zdroj: Planetmountain.com, lidé&HORY