České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ueli Steck – sólo na Shisha Pangmě v rekordním čase!

Po měsíci aklimatizace v oblasti Khumbu zahájil Ueli Steck svůj „himalájský závod" sólo výstupem na čtrnáctou nejvyšší horu světa – Shisha Pangmu (8027 m). Tu zdolal v rekordním čase pod 10,5 hodiny! Ueli Steck „vyběhl" na vrchol jihozápadní stěnou Shisha Pangmy (tudy k vrcholu prostoupila v roce 2004 i čtveřice českých horolezců: R. Jaroš, Z. Hrubý, M. Minařík a Petr Mašek - více ZDE). „Švýcarská mašina" vystartovala z ABC (5800 m) v sobotu 16. dubna ve 22:30, po 10,5 hodinách stála na vrcholu a celkem po 20 hodinách byla zpět v táboře. Bleskový výstup a sestup absolvoval Ueli Steck sám, poté, co přišlo okno dobrého počasí a jeho spolulezec Don Bowie se necítil dostatečně aklimatizovaný. Nad výstupovou linií nového rekordmana ještě stojí otazník, zda je nová, nebo po ní již nějaká expedice vystoupila.


Ueli Steck stráví letošní jaro v Himálaji, kam se snaží přenést své extrémní výkony z Alp

Ueli Steck stoupal v průměru 212 výškových metrů za hodinu, což ukazuje na velký rozdíl mezi lezením v Alpách a na osmitisícovkách způsobený nadmořskou výškou (2h : 40 min – severní stěna Eigeru, 2h : 21 min – severní stěna Grandes Jorasses a 1h : 56 min – severní stěna Matterhornu).

Italská horolezecká legenda Simone Moro k výkonu Ueli Stecka dodává: „Jedná se nejspíše vůbec o druhý nejrychlejší výstup na osmitisícovku. Rychlejší byl jen Denis Urubko na Gasherbrumu II, když vystoupil z campu v 5900 m na vrchol za 7,5 h a na sestup potřeboval 4 h. Jsou to ovšem nesrovnatelné výkony, protože Denis šel po kompletně zajištěné normálce, zatímco Ueli vystoupil obtížnou stěnou. Pokud to navíc bylo po nové cestě, byl by jeho výkon o to hodnotnější."

Cesta, po které vystoupil Ueli Steck na Shisha Pangmu

Žádné velké oslavy se pod Shisha Pangmou ale nekonají, protože horolezci se již připravují na svůj další cíl: Cho Oyu (8201 m). Čeho se od Ueliho Stecka dočkáme na jeho čtvrté osmitisícovce a pak na avizovaném Mt. Everestu? Patrně velkých věcí... Budeme vás o nich informovat!

TIP: Profilové video Ueli Stecka

Zdroj: Planetmountain.com