České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zemřela Anna Czerwińská

Horolezecký svět zasáhla začátkem února velmi smutná zpráva. 31. ledna 2023 zemřela ve věku 73 let významná polská horolezkyně Anna Czerwińská. Anna se specializovala na lezení ve vysokých horách. Proslavila se zejména svým výstupem na Mount Everest, na němž tehdy jako nejstarší žena stále ve věku 50 let. Podařilo se jí vystoupit na nejvyšší vrcholy všech kontinentů – byla tedy držitelkou Koruny Země, byla rovněž autorskou několika knih. 

Anna Czerwińská se narodila 10. července 1949 ve Varšavě. Na střední škole ji zaujala medicína, kterou posléze studovala na univerzitě a získala doktorský titul v oboru farmacie. Když jí ale bylo dvacet, přilákalo ji horolezectví, kterému se od té doby aktivně věnovala. Často lezla s ženskými spolulezkyněmi, z nichž první byla Krystyną Palmowską. V roce 1977 společně vystoupily severní stěnou Matterhornu. Na tuto stěnu se obě vrátily i o několik měsíců později – to bylo v zimě 1978, kdy s nimi lezly ještě Irena Kęsa a Wandą Rutkiewicz. Ve stejném roce Czerwińská vystoupila i na Mont Blanc, nejvyšší vrchol Alp.


Anna Czerwinska. Foto Krystyna Palmowska

Od té doby začala vyjíždět i do asijských velehor. V roce 1979 vystoupila jako první žena na sedmitisícovku Rakapoši v Pákistánu, a to navíc novou cestou. V roce 1983 stála na předvrcholu Broad Peaku a o dva roky později se jí podařilo vylézt na Nanga Parbat – to byla její první osmitisícovka. Na vrcholu Nanga Parbatu stála spolu s Krystynou Palmowskou a Wandou Rutkiewicz. V roce 1986 zkoušela s Januszem Majerem a Palmowskou novou cestu na K2, šlo o výstup přes jižní hřeben, tzv. Magic Line. Při tomto výstupu se dostali jen do výšky 8200 metrů a novou cestu proto nevytvořili. 


Czerwinska na K2. Foto Dariusz Zaluski

V 80. a počátkem 90. let se dvakrát pokoušela vylézt Makalu a Kančendžengu, avšak neúspěšně. Mnohem více se jí dařilo v 90. letech, v tomto období zvládla výstupy na nejvyšší vrcholy všech kontinentů, poslední z nich byl právě Everest. Pak se znova vrátila na osmitisícovky. V roce 2000 se jí povedl výstup na centrální vrchol Šiša Pangmy. V následujících letech absolvovala další neúspěšný pokus na K2, připsala si ale úspěšné výstupy vrcholy Čo Oju, Lhotse, Gašerbrum II a Makalu. Tím její kariéra ve vysokých horách skončila. 

V následujícím období začala psát knihy s horolezeckou tématikou. První z nich vydala již v roce 1979, další čtyři následovaly v 80. letech, jednu vydala v 90. letech a šest dalších po roce 2000. V publikacích se věnovala svým zkušenostem z asijských velehor, popřípadě popisu svých nejzásadnějších výstupů. Byla čestnou členkou polského horolezeckého svazu a držitelkou stříbrného kříže za zásluhy. Čest její památce! 


Anna Czerwinska. Foto Piotr Deska

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl