České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ueli Steck dnes vyráží k vrcholu Mt. Everestu

Švýcarský horolezec Ueli Steck si ještě vylepšil aklimatizaci výstupem do Jižního sedla (11. 5.) a dnes (16. 5.) zahajuje výstup na vrchol Mt. Everestu (8848 m). Předpověď počasí na následující tři dny vypadá slibně. Itinerář Khumbu expressu je následující: Z BC do C2, kde si trochu orazí a pak rovnou do C4. Pokud půjde vše podle plánu, měl by v pátek 18. 5. stanout na vrcholu nejvyšší hory světa. Sám ale neví, kolik času bude věnovat odpočinku během zastávek v campech - možná to zvládne rychleji. Ueli si přeje lepší podmínky, než měl při loňském neúspěném pokusu, kdy otáčel kvůli nebezpečí omrzlin: "Doufám, že nebude tak krutý mráz a 18. ráno vystoupím na vrchol." Nám nezbývá než Uelimu popřát hodně štěstí a vám slíbit, že jakmile budeme vědět něco nového, ozveme se...

Fotografie z "aklimatizační procházky" do Jižního sedla:

 

Zdroj: www.uelisteck.ch


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starší zpráva (5. 5.):

Jeden z hlavních vrcholů letošní himálajské sezóny se blíží. Extrémní horolezec a specialista na „speed sólo“ Ueli Steck je na cestě do BC pod Mt. Everestem, kam dorazí co nevidět. Kdy odstartuje svou jízdu pod názvem „Khumbu Express II“ ještě není úplně jasné, ale podle předpovědí počasí to vypadá tak, že se v BC asi příliš dlouho zdržovat nebude. Mimochodem švýcarská mašina to pod Everest vzala i přes vrchol Lobuche Peak, Cholatse (kvůli podmínkám nedokončen výstup severní stěnou) a vrchol Ama Dablam. Na všech šestitisícovkách mu byl parťákem Američan Freddie Wilkinson, který je právě na cestě zpět do USA, kde ho čekají výstupy na Aljašce.

Fotografie z výstupu na Ama Dablam

Ueli Steck v poslední zprávě na svém webu (3. 5. 2012) mimo jiné píše:

„Čtyři dny, které mi zbývají k dosažení BC chci věnovat aklimatizaci, kterou možná ještě mohu trochu vylepšit. Jsem připraven okamžitě využít okno dobrého počasí k pokusu o vrchol. Zjišťuji, že jsem zase o trochu starší a měním se. Své nejdivočejší období mám už za sebou. Stále si pohrávám s myšlenkou, že bych zkusil výstup přes západní hřeben, jenomže ten se mi zdá hodně ledový. V současné době je na Everestu hrozně moc lidí a i na této cestě působí dva velké týmy, které cestu kompletně fixují. To znamená, že je prakticky jedno, jestli se vydám po normálce, nebo přes západní hřeben. Třeba ale budu mít šanci fixům se nějak vyhnout, jako se mi to povedlo na Makalu či na Shisha Pangmě, kde jsem byl úplně sám. Nejsem ale ochoten podstupovat příliš velká rizika. Nároky na atletickou připravenost jsou větší, než při předchozích expedicích, ale nebezpečí by mělo být spíše méně. Už se těším, až si po návratu zaběhám – rád bych se zúčastnil Jungfraumarathonu a také maratonu v New Yorku."

Ueli&Everest

Na otázku, co ho na Mt. Everestu fascinuje, Ueli odpovídá: „Je to nejvyšší hora na světě a já jednoho dne prostě chci zažít pocit být na jejím vrcholu. Výše vystoupit nelze, nikde jinde nebude řidší vzduch.“

Zda se mu to podaří a v jakém čase to nahoru vyběhne, vás budeme samozřejmě informovat...

Zdroj: www.uelisteck.ch

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starší zpráva - více o akci "Khumbu Express II" a rekordech na Everestu atd... :

Švýcarský extrémní horolezec Ueli Steck se na webu rozpovídal o svých plánech, které by rád uskutečnil v nepálském regionu Solo Khumbu. Že se bude pohybovat spíše jako dobře namazaný stroj a ne jako běžný smrtelník, napovídá i sám název jeho projektu „Khumbu Express II“. Nejprve se hodlá aklimatizovat na třech šestitisícovkách. Cílem ale zdaleka nebude jen nabrání červených krvinek, protože tyto vrcholy se chystá zdolat společně s Američanem Freddiem Wilkinsonem náročnými stěnovými výstupy.  


Ueli Steck při loňské expedici na Shisha Pangmu

Více už samotná „švýcarská mašina“: „Když jsem zjistil, že jsem schopen vylézt severní stěnu Eigeru za tři nebo čtyři hodiny, otevřely se mi nové dimenze. Bez této znalosti bych nikdy nevystoupil jižní stěnu Shisha Pangmy za 10,5 hodiny. Uznávám – vylézt tímto způsobem dvoukilometrovou stěnu na nejvyšší osmitisícovce je bláznivá věc. Ale teoreticky to je možné. Musí vyjít počasí, aby bylo alespoň 24 hodin pěkně. To mi dává mnohem větší šance, že danou stěnu zvládnu vystoupit. Filosofie „Khumbu Expressu II“ je taková, že čím rychlejší jsi, tím více toho stihneš přelézt a tím rychleji se dostaneš do pohodlí, kde si vychutnáš šálek dobré kávy! Doufám, že tentokrát mě mráz nezastaví.“

Ueli při letním tréninku - free sólo

Zdá se, že svět tartanových drah má svého Bolta a svět nejvyšších hor má svého Stecka. Přejme mu, ať ta káva v cíli je sladká a vychutná si u ní pocit z dobře odvedené práce. Tou by v jeho případě patrně byl rychlostní rekord výstupu z BC na vrchol Mt. Everestu... O tom, jak se Ueli Steckovi bude dařit, vás budeme pravidelně informovat.

Co bylo a co bude:

Před rokem skončil velkolepý projekt zhruba 100 výškových metrů pod vrcholem nejvyšší hory světa. Tím si patrně zachránil dnes pětatřicetiletý Švýcar prsty na nohou před umrznutím. Více o loňské expedici se dočtete ZDE. Letos v květnu se pokusí vystoupit po jiné cestě – nikoliv ze severu, ale tentokrát z jihu. Pokud se mu výstup podaří, stane se v historii čtvrtým Švýcarem (po Erhardu Loretanovi, Jeanu Troilletovi a Gianni Goltzovi), který zdolal nejvyšší horu světa bez použití podpůrného kyslíku.


Fotografie z loňského výstupu v oblasti prvního schodu "First step" (8560 m)

Rychlostní rekordy na Eversestu:

  • Ze severu: Rakušan Christian Stangl (2007): 16 h 42 min, Rakušan Hans Kammerlander (1996): 17 h (! S LYŽEMI NA BATOHU)
  • Z jihu: nepálský Šerpa Pemba Dorjie (2004): 8 h 10 min (! S POUŽITÍM PODPŮRNÉHO KYSLÍKU), bez kyslíku - Francouz Marc Batard (1988): 22 h 30 min.

 

Zdroj: www.uelisteck.ch, lidé&HORY, www.alpin.de

 

Sovisející články:

VIDEO: Ueli Steck o lezení a tréninku

Úspěchy v Alpách: bratři Rieglerové na Selle, Ueli Steck na Petit Dru a prvosjezd na Mt. Blancu

Ueli Steck otáčel těsně pod vrcholem Everestu

Ueli Steck na vrcholu Cho Oyu

Ueli Steck – sólo na Shisha Pangmě v rekordním čase!

Video: Švýcarská mašina Ueli Steck

Další rekord Ueli Stecka - video

Ueli Steck opět v rekordu

Ueli Steck – video shrnující všechny tři rekordní výstupy

Další Steckův "Meisterstück"

Ueli Steck opět v rekordu!