České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Triple bratří Pouových v Peruánských Andách

Baskičtí horolezci Eneko a Iker Pouové pobývají aktuálně v Peru, kam odjeli na horolezecekou výpravu, která je prozatím velmi úspěšná. V tamních Andách si vyhlédli několik cílů v horské skupině Cordillera Blanca, jejímž nejvyšším bodem je Nevado Huascarán, který je současně nejvyšší horou Peru.

Nejprve se vydali do méně známé části pohoří, k horskému masivu Urus. Na tyto výstupy se k nim přidal ještě místní horolezec Micher Quito. Společně celá trojice nejprve vytvořila novou cestu na vrchol Urus Oeste (5450 m), kde 11. června v průběhu 8 hodin vystoupali výrazným kuloárem o sklonu až 90 stupňů. Cestu s převýšením 420 metrů nazvali Hanan Paccha. Během výstupu utrpěl Eneko Pou zranění, když jej uvolněný kus ledu zasáhl do nosu, jinak však výstup proběhl bez větších potíží.


V cestě Hanan Paccha. Foto bratři Pouové


Nová cesta na Urus Oeste. Foto bratři Pouové

Ani zranění jednoho z bratrů skupinu nezastavilo. Již o dva dny později, 13. června, si baskicko-peruánský tým připsal další prvovýstup. Tentokrát se stal jejich cílem 5270 metrů vysoký vrchol Urus Oeste III. Opět v rámci jediného dne zde alpinisté zdolali mixovou cestu o obtížnosti M6 a sklonu 75 stupňů. Pravděpodobně historicky první cestu na tento vrchol vylezla trojice za sedm hodin a pojmenovala ji Emmoa.


Eneko Pou po zásahu úlomkem ledu. Foto bratři Pouové


Nová cesta na Urus Oeste III. Foto bratři Pouové

Poté se trojice rozdělila, Peruánec Quito skupinu opustil a Eneko a Iker Pouové se přesunuli o něco jižněji k horskému masivu Cashan. Jelikož byli dobře aklimatizovaní a ve vynikající formě, mohli hned vyrazit do stěny. Již 21. června zdolali další těžkou cestu, v tomto případě v severní stěně vrcholu Cashan (5716 m). Výstup z bivaku ve výšce 5000 na vrchol jim zabral osm hodin. Poté následoval dlouhý a obtížný sestup neznámým terénem, nakonec se však přece jen dokázali v pořádku dostat do základního tábora. Nová cesta Bizirik má obtížnost M6, sklon 85 stupňů a délku 980 metrů.


Eneko a Iker Pouovi na vrcholu hory Cashan. Foto Alex Estrada

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com