České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Test: outdoorové hodinky Garmin Fenix

Na první pohled to jsou takové větší sportovně laděné „obyčejné“ hodinky. Poté, co je člověk zapne, ale zjistí, že má na ruce velmi výkonné informační středisko, jaké v dobách ještě nedávno minulých obstarávaly obrovské počítače obsluhované početným personálem. Chtělo by se až zvolat: „Houstone, máme problém – příliš mnoho funkcí, v tak malém přístroji!“

Ten „problém“ berte s nadsázkou. Je jím fakt, že se najde asi opravdu málo outdoorových nadšenců, kteří by plnohodnotně použili naprosto všechny funkce přístroje Garmin Fenix. Jen pro přehled uvedeme několik základních funkcí. Tu nejdůležitější plní vysoce citlivý GPS přijímač, který zaručuje spolehlivý příjem družicového signálu i ve velmi členitém terénu včetně hlubokých roklí. Co nás ale mnohdy zaskočilo, byl čas potřebný k vyhledání signálu družic, který je snad jediným podprůměrným parametrem přístroje. Ale vraťme se k výčtu funkcí. Garmin Fenix se může pochlubit dvěma navigačními funkcemi, které dobře známe z používání jeho mnohem rozměrnějších sourozenců z rodiny outdoorových GPS navigací. Je to ukládání pozic v terénu a možnost zpětné navigace po prošlé trase, ale i možnost zobrazení mapy (v tomto případě velmi jednoduché, nicméně i tak přínosné). V přístroji je předinstalovaná mapa „TOPO Czech fenix“. Hračičkové ocení i podporu Geocachingu. Co vám dále pomůže držet správný směr a zaznamenávat veškeré detaily vaší trasy, je vestavěný barometrický výškoměr, elektronický kompas a teploměr. K hodinkám je dodáváno i čidlo, které komunikuje díky bezdrátové ANT+ technologii na dálku. Takže z tepla svého spacáku můžete zjišťovat, jaká je teplota např. před stanem, což je velmi praktické. Když už jsme u bezdrátové technologie ANT+, tak věřte, že nemáte na ruce pouze plnohodnotný outdoorový navigační přístroj. Díky měřiči tepové frekvence (součástí balení) máte také multifunkční sporttester vhodný například pro běžce či cyklisty. Cyklisté si mohou dokonce dokoupit i měřič kadence šlapání. Funkce sporttesteru lze používat i bez zapnutí GPS přijímače, a tak když si dáte ráno túru za použití GPS a kompasu, odpoledne se projedete na kole a večer zajdete do fitka, kde vás zajímají jen spálené kalorie, tepová frekvence atd., nemusíte hodinky Garmin Fenix sundat z ruky, protože veškeré vaše aktivity se plnohodnotně zaznamenají. Mezitím vám je samozřejmě k dispozici nejzákladnější funkce hodinek – aktuální přesný čas, který se po změně ze zimního na letní a také při pohybu mezi časovými pásmy při zapnutí GPS funkce zaktualizuje.

 

Nosit hodinky po celý den a pohodlně využívat jejich funkce vyžaduje splnění dvou předpokladů. Tím prvním je výdrž baterie. Výrobce deklaruje, že vestavěný akumulátor je schopen hodinky „vyživovat“ i při zapnutém GPS přijímači až 50 hodin. Při našem testování vydržel přístroj při používání GPS funkce a zároveň funkce sporttesteru (snímač tepové frekvence) déle než 25 hodin, což v současné době představuje naprostou špičku v této oblasti. Přístroj se dobíjí velmi rychle (přes USB, případně přímo ze sítě). Druhým předpokladem je ergonomie hodinek a z ní vycházející komfort při nošení. I když jsou hodinky poměrně robustní, na ruce o nich prakticky nevíte. Jak jejich tělo, tak řemínek (součástí balení je i v oranžovém provedení) jsou po stránce tvaru i materiálu vyladěné do dokonalosti. Výměna řemínku není problém, je ukotven nerezovými šroubky (torx). Samozřejmou vlastností kompaktního těla přístroje je vodotěsnost (IPx7 – vhodné i pro vodácké sporty), kvalitní minerální sklo a také masivní tlačítka dobře ovladatelná i v rukavicích. Zde bychom měli výtku – například při běhu na lyžích došlo často k nechtěnému stisku při ohnutí zápěstí. Tlačítka se sice dají zamknout, ale přesto by šel tvar i umístění tlačítek vylepšit, aby k tomuto docházelo méně častěji. Skvělými vlastnostmi se může pochlubit i monochromatický displej (70×70 px), který je viditelný za všech světelných podmínek – i na přímém slunci a ve tmě samozřejmě díky podsvícení.

Ovládání přístroje pomocí pěti tlačítek a dobře strukturovanému menu je uživatelsky velmi příjemné. Kromě nastavení osobních dat (důležité např. pro výpočet spotřebovaných kalorií) si můžete vybírat z několika předvolených profilů: pěší turistika, cyklistika, běh, fitness, horolezectví. Během dne tak můžete přepínat mezi jednotlivými aktivitami a vytvářet tak oddělené záznamy.

 

Přístroj Garmin Fenix, jehož cena je oficiálně určena na 9990 Kč, je skvělou volbou zejména pro všestranné sportovce, kteří mají rádi svůj pohyb pod kontrolou a díky propojení s různými aplikacemi (např. Garmin Connect) své sportovní výkony vyhodnocují a archivují.

 

+ široká škála funkcí s mnoha přídavnými čidly (ANT+)

+ skvělá ergonomie, komfort při nošení, odolnost

+ jednoduchost ovládání

+ kvalitní a přehledný displej s podsvícením

+ rychlé sdílení dat na internetu

 

- pomalé vyhledávání družicového signálu

- občas nechtěné stlačení tlačítka při ohybu zápěstí

 

Další informace na www.garmin.cz