České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Společné cesty českého a slovinského alpinismu – zajímavá historie, která nás spojuje i dnes

TURISTIKA A ALPINISMUS NA ÚZEMÍ DNEŠNÍHO ČESKA V 19. A NA ZAČÁTKU 20. STOLETÍ

První spolky zaměřené na turistiku a vysokohorskou turistiku se na území dnešního Česka začaly formovat od poloviny 19. století. I přes poměrně nemalou vzdálenost od alpských regionů vznikly nejprve kluby se zájmem o horské oblasti Alp. Členové těchto spolků navštěvovali především jednotlivé oblasti Východních Alp, kde hledali vhodné stezky přes horská sedla a cesty k vrcholům hor. Cílem se posléze staly i výstupy po obtížnějších skalnatých hřebenech a první nadšenci hledali i cesty přes ledovce. Pro tento druh pohybu v horách se tenkrát zavedl pojem „alpinismus". Pojmenování bylo odvozeno od místa provozování aktivit, tedy od Alp.

SLOVINSKO PLANINSKO DRUŽSTVO

Slovinsko planinsko družstvo (SPD) bylo založeno v Lublani, ustavující schůze SPD se konala 27. února 1893. Činnost SPD byla zaměřena především na alpinismus ve slovinských Alpách. Krátce po založení se členem vedení SPD stal i syn skladatele Antonína Foerstra dr. Vladimír Foerster. Jedním z významných momentů v činnosti SPD se stal leden roku 1897, kdy začal vycházet svazový časopis Planinski vestnik.

ČESKÝ ODBOR SLOVINSKÉHO PLANINSKÉHO DRUŽSTVA

Aktivní pomoc několika významných Čechů při zrodu SPD byla jedním z důvodů, proč v řadách Klubu českých turistů vznikla v posledním desetiletí 19. století velmiaktivní skupina členů, kteří svou činnost začali zaměřovat do oblasti dnešních slovinských Alp. Tato skupinka nakonec založila v Praze v roce 1897 Český odbor Slovinského planinského družstva – Češka podružnica Slovinskega planinskega društva.

Ustavující valná hromada Českého odboru SPD se konala 24. 6. 1897. Zakladateli a vůdčími osobnostmi Českého odboru SPD se stalo i několik členů, které stáli u zrodu KČT. Mezi mnohými to byli např. prof. dr. Karel Chodounský (ten byl předsedou přípravného výboru), dr. Bohumil Franta, dr. Stanislav Práchenský, L. Mareš nebo třeba Karl Stüdl, bratr Johanna Stüdla – zakladatele pražské sekce DAV a mnoho dalších.

Další informace o česko-slovinské vzájemnosti jsou uvedeny v časopise lidé&HORY č. 5/2014 viz ALPINISMUS A ČESKO-SLOVINSKÉ VZÁJEMNOSTI

 

!!! TIP - zúčastněte se zajímavé akce Oslava 115 let od založení chaty Češka Koča.

 

Kompletní PDF můžete stáhnout zde:
Alpinismus a česko-slovinské vzájemnosti_NAHLED.pdf