České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sólo Marka Raganowicze na Baffinově ostrově

Pokud zmíníme velký ostrov, napadne nás patrně Grónsko, ale málokdo by vyslovil Baffinův ostrov, přestože je po Grónsku, Nové Guinei, Borneu a Madagaskaru pátým největším ostrovem světa. Nachází se na dalekém severu a náleží Kanadě. Jeho rozloha činí 507 451 kilometrů čtverečních a trvale na něm žije kolem 11 000 osob. Mezi horolezci je však tento ostrov přece jen o něco známější než mezi běžnou populací, neboť se zde nacházejí velmi zajímavé horolezecké terény.

Právě proto sem zamířil polský lezec Marek Raganowicz, který měl v plánu otevřít novou cestu na vrchol Polar Sun Spire, na němž najdeme velmi výraznou a strmou severní stěnu vysokou 1300 metrů. Šedesátiletý polský horolezec, který má už s lezením v této části světa bohaté zkušenosti strávil zcela sám, mimo civilizaci a dokonce bez satelitního telefonu, celé dva měsíce.


Marek Raganowicz za polárním kruhem. Foto Marek Raganowicz

Pro svůj pokus si vybral cestu v severní stěně předvrcholu Polar Sun Arm. Z něho chtěl potom pokračovat až na hlavní vrchol. První dva týdny v dubnu strávil přípravami a 17. dubna nastoupil k finálnímu pokusu, jenž mu nakonec zabral 35 dní. Během nich nejprve vylezl patnáct délek nové cesty nazvané MikroKozmik Variations, následně se napojil na vlastní cestu Superbalance, kterou vystoupal dalších jedenáct délek až na vrchol Polar Sun Spire.


Na štandu. Foto Marek Raganowicz

„Mnoho délek vede velmi ztrouchnivělou skálou s padajícími bloky, což mě donutilo být extrémně opatrný a přijmout vyšší míru rizika. V prvních patnácti délkách jsem umístil pouze dva nýty, jinak jsem zakládal pouze vlastní jištění.“ Podmínky byly opravdu extrémní, teplota mnohdy dosahovala až minus 35 stupňů Celsia a ve stěně samotné byla navíc většinou ještě o něco nižší. Dokonce i v závěsném stanu, ve kterém spal, měl Raganowicz velmi chladno, před zapálením vařiče obvykle naměřil kolem minus 25 stupňů.


Sám ve stěně. Foto Marek Raganowicz

Nové cestě navrhl Raganowicz klasifikaci VII, A4+, M5, ovšem obtíže cesty se dají touto formou jen těžko vyjádřit. „Tohle byl výstup mého života. Nejtěžší cesta, nejtěžší podmínky a nejnebezpečnější výstup, který jsem kdy absolvoval,“ hodnotil Raganowicz.


Východ slunce. Foto Marek Raganowicz


Nová cesta na Polar Sun Arm. Foto Marek Raganowicz

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com