České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Smrt legendárního Erharda Loretana objasněna

Jak jsme Vás již informovali v časopise lidé&HORY č. 3/2011 a na webu, ve čtvrtek 28. 4. 2011 (v den svých 52. narozenin) tragicky zahynul jeden z nejrespektovanějších alpinistů posledních desetiletí Erhard Loretan. Tento švýcarský horolezec nepřežil pád při výstupu na vrchol Grünhorn (4043 m) v Bernských Alpách. Oficiální zdroje, z nichž jsme informace čerpali, tenkrát uváděly, že Loretan šel na laně se svým klientem. Pravda je ovšem taková, že na druhém konci lana se nacházela jeho životní partnerka Xenia Minder (na fotce), která uklouzla pár metrů pod vrcholem na ledu a svého spolulezce a partnera v jedné osobě strhla s sebou.

Osmatřicetiletá právnička půl roku po nehodě poprvé promluvila: „Vzpomínám si jen na kotrmelce a nárazy do kamenů a ledu. Modlila jsem se, abych před smrtí příliš netrpěla. Při dvěstěmetrovém pádu jsem bohužel s sebou strhla muže, kterého jsem milovala a pro mnoho lidí byl nejlepším alpinistou na světě.“ Xenia Minder byla po sedmihodinové akci záchranářů stabilizována a převezena do nemocnice. Z vážných zranění se úspěšně zotavuje. Erhard Loretan byl pravděpodobně na místě mrtev. „Převzít roli přeživší hrdinky bylo velmi frustrující. Zda mě pronásledují výčitky viny? Ano, samozřejmě.“


Zdroj: Alpin.de

Více o Erhardu Loretanovi:

Erhard Loretan se narodil v roce 1959 v Bulle (kanton Fribourg) a již ve svých 11 letech se začal věnovat lezení. Poté, co skončil s profesí uměleckého truhláře, se začal živit jako horský vůdce. Ve věku 36 let dokončil Korunu Himaláje a stal se tak třetím člověkem, kterému se to povedlo a teprve druhým (po R. Messnerovi) bez použití umělého kyslíku. Výstupy vedl zásadně alpským stylem a z velké části i po nových cestách. V roce 1983 se mu podařilo vystoupit na vrcholy Gasherbrum II (8035 m), Gasherbrum I (8068 m) a Broad Peak (8047 m) během pouhých 17 dnů! O rok později uskutečnil famózní prvovýstup východním žebrem Annapurny (8091 m). V roce 1985 zase prostoupil jako první člověk východní stěnou Dhaulagiri (8167 m) v zimním období. Dalšími unikátními prvovýstupy byly cesty v jihozápadní stěně Cho Oyu (8201 m) a jižní stěně Shisha Pangmy (8046 m). Na vrchol Mt. Everestu dokázal vystoupit a sestoupit zpět do základního tábora za rekordních 40 hodin. Jeho čtrnáctou osmitisícovkou byla v roce 1995 třetí nejvyšší hora světa Kangchenjunga (8586 m). Z mnoha extrémních výkonů v Alpách jmenujme projekt 13 severních stěn za 13 dní, který absolvoval společně s André Georgesem v Bernských Alpách. Kromě horolezeckých expedic uskutečnil například i přechod Grónska. Erhard Loretan se musel vyrovnat i s velkými životními tragédiemi, když mu v roce 2002 zemřel několikaměsíční syn, navždy ho opustil i věrný spolulezec Pierre-Alain Steiner (na Cho Oyu v roce 1985). Po úmrtí syna se Erhard Loretan upnul o to více k domácím horám, kde působil jako horský vůdce. Tyto hory i profese se mu bohužel staly osudnými.