České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Premiérový výstup na Phu Kang ve Nepálu

Až po dlouhých osmi měsících se v horolezeckých kruzích objevila zpráva o jednom velmi zajímavém prvovýstupu, který proběhl už 4. května loňského roku 2022 v nepálském Himálaji. Korejský tým vedený známým alpinistou Kim Mi-Gonem, který v minulosti vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek, se vůbec poprvé v historii dostal na vrchol 6694 metrů vysoké hory Phu Kang. 


Phu Kang označuje písmeno C. Foto Paulo Grobel

Phu Kang se nachází v nepálském okresu Manang známého z trekingu kolem Annapuren, konkrétně v údolí Naar Phu poblíž nepálské hranice s Čínou, respektive s Tibetem, a to severovýchodně od sedmitisícovky Himlung Himal. Nepálské úřady začaly na tento vrchol vydávat povolení až v roce 2003. Kromě toho je tato oblast poměrně těžko přístupná. Jako první chtěl na nově otevřený vrchol vystoupit v roce 2008 švýcarsko-francouzký tým. Členové týmu ale nebyli schopni najít tu správnou výstupovou cestu.   


Ve druhém táboře. Foto Kim Mi-Gon

Korejský tým, který kromě vedoucího Kim Mi-Gona tvořili ještě Jang Dae-Boo, Kang Sin-Won, Lee Kun-Jin a Kim Min-Soo, doprovázeli Nepálci Chhiring Šerpa a Dawa Tshering Šerpa. Skupina neměla příliš štěstí na počasí, většinu času se potýkali se silným větrem a sněžením. Přesto objevili k vrcholu vhodnou cestu a to přes sousední vyšší horu, kterou nazvali Peak ca. 6400 (doslovně přeloženo vrchol, který má zhruba 6400 metrů). 


Na jihozápadním hřebeni Peaku ca. 6400. Foto Kim Mi-Gon

V noci z 3. na 4. května 2022 zahájil celý tým závěrečný výstup. Těsně před pátou hodinou ráno vystoupili do blízkosti vrcholu Peak ca. 6400. A odtud pokračovali dále na jihovýchod a brzy dosáhli ostrého severozápadního hřebene hory Pho Kang. Na hřebenu je ještě čekaly poměrně značné obtíže, hřeben byl dlouhý téměř kilometr a obsahoval některé dosti těžké a strmé úseky. Nakonec se ale vše podařilo a 4. května v 10:30 dopoledne stanuli všichni Korejci a také oba Nepálci jako první na vrcholu. 


Korejci na vrcholu. Foto Kim Mi-Gon

Jak uvedl Kim Mi-Gon, byli překvapeni, že nejvyšší bod hory se nenachází na hranici Nepálu a Tibetu, ale asi 150 metrů na tibetské straně. Na vrcholu setrvali poměrně dlouho, sestupovat začali až ve 13 hodin. Brzy začalo sněžit a už tak obtížný hřeben se stal ještě náročnějším. Přesto však celý tým dokázal už v 15 hodin sestoupit do druhého tábora a následující den až do základního tábora. 


Členové úspěšného týmu se zástupci Nepálského horolezeckého svazu. Foto The Himalayan Times

Text: VŠ
Zdroj: publications.americanalpineclub.org, explorersweb.com