České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přechod patnácti vrcholů v Kyrgyzstánu

Oblast Aksaj ležící v severním Kyrgyzstánu jižně od hlavního města Biškek je u nás známá především díky zajímavým trekingovým trasám. Na některé poměrně dosti vysoké vrcholy se dá snadno vystoupit bez nutnosti přecházet ledovce. Takovým vrcholem je třeba 4541 metrů vysoký Pik Učitel. Tato oblast na západě pohoří Ťan Šan ovšem nabízí i velmi zajímavé terény pro horolezce. 


Matvějenko, von Stackelberg a Abildajev. Foto mountain.ru

Zajímavý projekt zde v únoru uskutečnili tři špičkoví ruští alpinisté Tichon von Stackelberg, Jegor Matvějenko a Roman Abildajev. Nejznámější z této trojice, Roman Abildajev, předtím v zimě vystoupil na všechny sedmitisícovky v bývalém Sovětském svazu a stal se držitelem zimní verze ceny Sněžný leopard. Na přelomu let 2018 a 2019 byl i členem výpravy, která se pokusila vystoupit v zimě na K2. 


Část vrcholů přechodu. Foto mountain.ru

Abildajev, Matvějenko a von Stackelberg se rozhodli uskutečnit přechod tzv. Aksajské podkovy. Jedná se o soustavu několika vrcholů vysokých přes 4500 metrů seřazených do tvaru podkovy, která dominuje nad údolím s řekou Aksaj. Na tento projekt myslelo již dříve mnoho vynikajících lezců, avšak nikdo z nich neuspěl. Jejich pokusy zůstaly nedokončeny.  


Na jednom z vrcholů. Foto mountain.ru

Kompletní přechod se podařil až výše zmíněné trojici, která začala tento náročný pokus  17. února letošního roku. Lezci zamířili nejptve na 4240 metrů vysoký Pik Boks. Na vrchol se dostali po náročné Michajlovově cestě o obtížnosti 5B ruské klasifikace, což odpovídá přibližně stupni V/VI UIAA.  V ruské horolezecké škále je to třetí nejtěžší obtížnost (po 6B a 6A). 


Na hřebenu aksajské podkovy. Foto mountain.ru

Následovaly vrcholy Teke Top (4479 m), Ak Too (4612 m), Pik Svobodnaja Korea (4777 m), Pik Samgina (4400 m), Bajljan Baši (4700 m), Pik Kosmonavtov (4200 m), Izyskatěl (4570 m), Korona (4860 m) a celou akci zakončili 26. února na nejvyšším vrcholu celé oblasti, kterým je 4895 metrů vysoký Pik Semjona Ťanšanského.  


Jeden ze členů výrpavy při vánici. Foto mountain.ru

Trojice v průběhu deseti dní zdolala 27 kilometrů a dokončila historicky první přechod Aksajské podkovy. A to navíc v zimním období. Při přechodu museli čelit teplotám hluboko pod bodem mrazu, často je doprovázelo sněžení a velmi silný vítr. Lezli ale za každého počasí, protože měli zásoby bez velkých rezerv. V průběhu přechodu vystoupili na deset hlavních štítů. Vrchol Korona je ale široká hora se šesti samostatnými štíty, takže při přechodu vystoupili celkem na patnáct vrcholů. 


V táboře. Foto mountain.ru

Ačkoliv obtížnost nejtěžšího úseku jejich trasy byla 5B, všichni tři se shodli, že celková obtížnost traverzu byla výrazně těžší, než nejvyšší klasifikace 6B. Jejich výkon je tak jedním z nejlepších lezeckých počinů v oblasti střední Asie za několik posledních let. 


Ve stěně. Foto mountain.ru

Text: VŠ
Zdroje: mountain.ru, desnivel.com