České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pomoci tibetským uprchlíkům může každý

Každý rok se rozroste tibetský exil v Indii zhruba o 200 dětí bez rodičů. Malí utečenci prchají s průvodci z Tibetu, přecházejí himálajská sedla ve výškách přes pět tisíc metrů. Nejvíce utíkají v zimních měsících, kdy pro kruté počasí čínští pohraničníci neprovádí kontroly tak důsledně.

Co vede tibetské rodiče k rozhodnutí poslat dítě (možná navždy) stovky kilometrů daleko? Láska. Volí riskantní odchod do vyhnanství v cizí zemi, aby mu umožnili získat širší vzdělání. Tím určitým způsobem zachovají jeho tibetskou identitu. Děti se přes Nepál dostanou do indického města Dharamsaly. Zde jsou zařazeny do některé ze škol, které vznikaly už od začátku exodu v 60. letech minulého století.

Děti jsou soustředěny do specifických komunit tzv. „khimtsang" – rodinných domovů. Zastřešuje je charitativní organizace Tibetan Homes Foundation (THF), která vznikla z iniciativy J. S. dalajlamy a Indiry Gándhiové. Jsou zde domovy, ubytovny, školy a lékařská střediska. Fungování těchto společenství je samo o sobě jedinečné: pohromadě žije skupina zhruba 40 dětí s jedním párem náhradních rodičů – pěstounů. Práci, která obnáší vaření, praní, úklid vykonávají samy děti vedené rodiči.

Školy v THF mají jasný záměr – nabídnout nejlepší možné vzdělání, propojit vzdělávání s bohatou tradicí a kulturním dědictvím. Fungují na základě solidarity celého světa. Finanční dary zasílají jednotlivci, firmy, neziskové organizace. V České republice se zprostředkováním pomoci zabývá občanské sdružení M.O.S.T. (www.protibet.org), a to formou projektu KMOTROVSTVÍ NA DÁLKU.

Petr ĎÁSEK, občanské sdružení M.O.S.T. www.protibet.org