České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Před 60 lety stanul první člověk na Nanga Pargatu

Osmitisícovka Nanga Parbat (8051 m) se stala symbolem celé jedné generace špičkových alpinistů, kteří se na ni snažili vystoupit. Mnoho z nich – např. F. Mummery, Willy Merkel, Willo Welzenbach a Uli Wieland za pokus o zdolání této magické hory zaplatili životem. Po sérii mnoha tragédií se hoře začalo přezdívat "Killer Mountain".

Skoro !60 let od Mummeryho slibného pokusu – konkrétně 3. července 1953 se to senzačně podařilo Hermannu Buhlovi (na fotografii na letišti po příletu z Pákistánu), který byl členem vzpomínkové expedice na počest Willyho Merkela. Buhl se dostal společně s dalšími třemi členy (Hans Ertl, Walter Frauenberger a Otto Kempter) do 3. výškového tábora v 6900 m. Zatímco prvně dva jmenovaní se vydali zpět do BC, Buhl zůstal v posledním výškovém táboře s Kempterem. Buhl nakonec vyrazil vstříc vrcholu v noci sám. (Mimo jiné při výstupu užíval i pervitin, nikoliv však umělý kyslík.) V sedm hodin večer stál tento devětadvacetiletý rodák z Innsbrucku při posledních paprscích slunce na vrcholu. Sestup ve tmě bez bivakovací výbavy byl doslova peklem. Noc strávil zhruba ve výšce 8000 m. Zázrakem přežil a ve velmi zbědovaném stavu (totálně dehydratovaný, omrzlý, se záchvaty kašle) ráno pokračoval v sestupu. Po 41 hodinách od začátku výstupu se potkal s dvojicí spolulezců (Peter Aschenbrenner a Hans Ertl), kteří mu v následném sestupu do bezpečí pomohli. Výkon Hermanna Buhla na Nanga Parbatu v roce 1953 je dodnes oslavován coby jeden z vrcholů alpinismu.

O čtyři roky později se mu podařil jeho druhý prvovýstup na osmitisícovku (rovněž bez použití umělého kyslíku) - Dhaulagiri (8167 m). Na vrcholu s ním stanul i Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck a dodnes žijící Kurt Diemberger. Jen pár týdnů po tomto úspěchu přišla velká horolezecká legenda o život při výstupu na sedmitisícovou Chogolisu (7654m).

Zdroj: Alpin.de, lidé&HORY