České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za letní lezeckou sezónou v Pakistánu

Letošní horolezecká sezóna byla v Pákistánském Karákóramu výrazně kratší a náročnější než obvykle, což platí zejména pro nejvyšší část pohoří. I zde se totiž projevily následky mohutných záplav, které Pákistán letos v létě postihly. I tak si ovšem přední světoví horolezci připsali řadu skvělých výkonů a výstupů. A přidalo se i několik hodnotných výstupů na osmitisícovkách. Přinášíme proto souhrn nejzajímavětšího letního dění v této části asijských velehor.  

Diran

Francouzští horolezci Mathieu Maynadier a Leo Slemett dokázali 31. června alpským stylem vystoupit na vrchol sedmitisícovky Diran vysoké 7266 metrů. A co více, splnili i svůj hlavní cíl, kterým bylo uskutečnit historicky první sjezd této hory na lyžích.  


Maynadier s Diranem. Foto Leo Slemett

Shaue Sar

Italský horolezec Tomas Franchini vytvořil společně se svými rakouskými kolegy Philippem Bruggerem a Lukasem Waldnerem novu cestu v severní stěně 6653 metrů vysoké hory Shaue Sar. Na její vrchol dosud lidská noha nevkročila, Italsko-Rakouská trojice tedy současně zaznamenala vůbec první úspěšný výstup na tento vrchol, který dosud nebyl ani pojmenovaný. Současný název zvolila právě zmíněný lezecký tým. Franchini si v rámci výpravy navíc připsal ještě dva sólo prvovýstupy na nižší vrcholy Gypsy Sar (5810 m) a Croz von Zartburgen (4650 m). 


Nová cesta. Foto Tomas Franchini

Pumari Chhish East

Jiná francouzský tým ve složený Jerome Sullivan, Victor Saucede a Christophe Ogier dokázal vyřešit jeden z velkých problémů karakoramského lezení. Tím byl výstup na východní vrchol hory Pumari Chhish, který se dosud nikomu nezdařil. A přitom se o něj pokoušelo množství špičkových horolezců. Uspěli ale až Francouzi v letošním roce. 29. června stanuli na vrcholu Pumari Chhish East ve výšce 6850 po průstupu cesty The Crystal Ship v levé části jižní stěny. 


Vylezená linie. Foto Victor Saucede

K7 Cenral 

O prvovýstup zatím nikdy nezdolaného vrcholu K7 Central vysokého 6858 metrů se pokoušeli američtí manželé Jeff a Priti Wrightovi. Společně dokázali vylézt výrazný široký žlab mezi vrcholy K7 Central a hlavním vrcholem K7. Poté chtěli pokračovat na K7 Central. Vylezli až 100 metrů od vrcholu, zde se však kvůli velmi špatným podmínkám ve stěně museli otočit. 


Masiv K7. Foto Jon Griffit

Nameless Tower

Hned dva týmy letos uspěli při pokusu o volný přelez proslulé cesty Eternal Flame na Nameless Tower ve skupině skalních věží Trango. Nejprve uspěla katalánská rodinná trojice Marinových, kterou tvořil otec Francisco a synové Edu a Alex. Za další dva dny stanuli na vrcholu italský lezec původem z Jižního Tyrolska Jacopo Larcher a Rakušanka Barbara Zangerl. Oba týmy uspěly na druhý pokus, když se jim  v roce 2021 nepodařilo realizovat volný přelez. 


Marin v cestě Eternal Flame. Foto Edu Marin

Karun Kuh

Japonský horolezec Kazuya Hiraide se po necelém roce vrátil na místo činu, aby dokončil rozdělaný projekt. Vysokou šestitisícovku Karun Kuh (6977 m) se s Takuyou Onishim pokoušeli zdolat již loni v prosinci. Hiraide však tehdy při aklimatizačním výstupu omrzl a o Karun Kuh se duo pokusit ani nemohlo. Po zotavení se vrátil letos v létě se svým tradičním spolulezcem Kenro Nakajimou a tentokrát byl úspěšný. Během dvou dnů zvládla tatp dvojice přelézt novou cestu dosud panenskou severozápadní stěnou.


Nová cesta. Foto Kazuya Hiraide

Mašerbrum

O vytvoření první cesty na vysokou sedmitisícovku Mašerbrum (7821 m) se pokusila česká trojice ve složení Radoslav Groh, Marek Holeček a Tomáš Petreček. Posledně jmenovaný musel kvůli bolesti zubu svůj pokus vzdát hned druhý den, Groh s Holečkem se dokázali dostat až do výšky 7300 metrů, kde se však museli kvůli nebezpečnému terénu a špatnému počasí, které mělo přijít v dalších dnech, otočit. Holeček v rozhovoru po návratu uvedl, že se na Mašerbrum určitě v budoucnu ještě vrátí.   


Mašerbrum ze základního tábora. Foto Marek Holeček

Gašerbrum III

O primát nejvyšší sedmitisícovky se dělí nepálská Gyachung Kang a pákistánský Gašerbrum III, obě mají 7952 metrů. Na druhou zmíněnou zatím vystoupily v historii jen dva týmy, Poláci roku 1975 a Baskové v roce 2004. To chtěli změnit Slovinec Aleš Česen a Brit Tom Livingstone, kteří se pokusili vystoupit novou cestu v severní stěně tohoto štítu. Byli velmi blízko úspěchu, avšak bohužel se kvůli velmi silnému větru museli otočit ve výšce 7800 metrů, jen 150 metrů od vrcholu. 


Aleš Česen při výstupu na Gašerbrum III. Foto Tom Livingstone

Hřeben Batury

O sólo přechod části hřebene Batura se pokusil britský horolezec James Price. Podařilo se mu dosáhnout vrcholů Passu North (6884 m), Passu East (7295 m) a Passu Sar (7478 m). V plánu měl pokračovat ještě na Muchu Chhish (7453 m) a Baturu VI (7462 m). Kvůli počasí však musel po zdolání Passu Sar ustoupit níže a navíc při bivaku zjistil, že má omrzlé prsty na nohou, proto potřeboval velmi rychle sestoupit. To se mu podařilo a nyní se již s omrzlinami léčí ve Francii. 


Price se chystá překonat ledopád na hlavní část hřebene Batura. Foto James Price

České pokusy na osmitisícovkách

I letos v létě se několik českých horolezců vydalo do Pákistánu na některou z pěti osmitisícovek. Respektive jen na jednu ze dvou, neboť letos čeští lezci působili jen na K2 a Broad Peaku. Právě Broad Peak se pokusil zdolat ženský tým ve složení Karolína Grohová a Kateřina Mandulová. Na hlavní vrchol se nedostala ani jedna z obou žen, Mandulová se vrátila ze sedla mezi centrálním a hlavním vrcholem, Grohová dosáhla předvrcholu známého jako Rocky Summit (8028 m).


Mandulová a Grohová na Broad Peaku. Foto Kateřina Mandulová

O K2 se snažili Lukáš Jasenský a Marek Novotný, kteří však měli problémy už od počátku expedice. Z Evropy jim totiž nepřiletěla zavazadla s horolezeckým vybavením. Po několikadenním čekání v Islámábádu přiletělo alespoň jedno. A protože dvojice již déle čekat nechtěla, vydali se do hor s minimem vlastního vybavení. Něco si sice půjčili od jiných horolezců, brzy se však ukázalo, že to nestačí. Za dva dny ve stěně sice vylezli 1400 metrů, ale když se k popsané situaci přidalo zhoršující se počasí a otok plic u Jasenského, znamenalo to konec výpravy.  


Novotný a Jasenský v základním táboře K2, Foto Marek Novotný

Další zajímavé výstupy na osmitisícovky

Známý horolezec Denis Urubko si připsal další úspěšné výstupy na tři osmitisícovky - v průběhu července zdolal Broad Peak, Gašerbrum II a K2. Na vrchol K2 vystoupil přitom již podruhé bez umělého kyslíku a stal se tak po Josefu Rakoncajovi teprve druhým člověkem v historii, kterému se to podařilo. Na Broad Peaku uspěl i Francouz Benjamin Vendrines, jenž zvládl rekordně rychlý výstup, ze základního tábora na vrchol se dostal během pouhých sedmi hodin. 


Na vrcholu Gašerbrumu II. Foto Denis Urubko

Úspěšná byla i Norka Kristin Harila. Ta se snaží zdolat co největší počet osmitisícovek v co nejkratším čase a letos v létě si velmi pomohla. V průběhu července vystoupila nejprve na Nanga Parbat, poté na K2 a Broad Peak. V srpnu přidala navíc oba Gašerbrumy. A protože v září zdolala také Manaslu, chybí jí už do kompletní sbírky jen Čo Oju a Šiša Pangma. 


Harila na vrcholu Broad Peaku. Foto Kristin Harila

Nanga Parbat

Novou variantu v západní Diamirské stěně osmitisícovky Nanga Parbat vytvořili italští horolezci Francois Cazzanelli a Pietro Picco. Ze základního tábora lezli po nové nevylezené trase až do výšky 6000 metrů, zde se jejich varianta napojuje na klasickou Kinshoferovu cestu. Odtud sestoupili zpět do základního tábora. Ovšem po několikadenním odpočinku oba muži znovu nastoupili do stěny a tentokrát po klasické cestě se dokázali dostat až na vrchol deváté nejvyšší hory světa. 


Vylezená linie. Foto Francois Cazzanelli

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com