České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za festivalem Rock Master + fotogalerie

V italském regionu Trentino, na březích řeky Sarche, leží městečko Arco, místo lezcům a lezeckému sportu zaslíbené. Skalní stěny se tyčí všude kolem a mámivě k sobě vábí a lákají ty, kteří propadli tomuto sportu. Městečko samé lezením přímo žije. Na jedné hlavní ulici, spíš uličce, je za sebou v řadě vyskládáno snad 17 obchodů s lezeckým a outdoorovým vybavením nejrůznějších světových značek, jen místy se mezi nimi jakoby zapomenut krčí obchůdek s jiným sortimentem, který zde ale působí téměř nepatřičně. To ale neplatí o místních kavárnách, nezřídka vyzdobených lezeckými fotografiemi, a pověstných gelateriích – zmrzlinárnách, které sem nezbytně patří. I před nimi se rády zdržují hloučky typicky vyhlížejících individuí, o jejichž příslušnosti obvykle spolehlivě vypovídá to, že zmrzlinou navršené kornouty svírají rukama ještě zabílenýma od magnézia. Toho si, jste-li sami lezci, všimnete okamžitě a ono zjištění vám přinese příjemný pocit sounáležitost, protože víte, že oni a vy jste jedné krve, jednoho druhu.

Výjimečná lezecká atmosféra, která panuje v Arcu prakticky celoročně, nabrala ještě na obrátkách v týdnu mezi 31. 8. a 8. 9. 2013, během kterého se na stadionu uprostřed města konal již 26. ročník legendárního lezeckého festivalu Rock Master.

 

Rock Master není něco, co by sem bylo vneseno bez jakéhokoli vztahu k lezení, jako tomu je např. v Paříži, Moskvě, nebo dalších městech, kde se postaví stěna nebo uspořádá soutěž, ale není to nijak spojeno s historií města, s městem samotným ani životem v něm. Zato v Arcu je to něco docela jiného. Tady mluví o lezení skoro každý,“ vysvětluje patriotsky technický ředitel závodu Angelo Seneci a rozhlíží se spokojeně po lidském hemžení na stadionu. Lidmi se to ale hemží i před stadionem. Tam si totiž postavili své výstavní stany přední výrobci outdoorového vybavení, aby představili návštěvníkům a současně potencionálním zákazníkům horké novinky svých portfolií. I čeští výrobci zde měli svá zastoupení v podobě stánků Tendon a Singing Rock.

 

Rovněž na sportovním poli měla Česká republika své dva zástupce a ti dělali svým fanouškům jen a jen radost. Prvním z nich nebyl nikdo jiný než dvacetiletý lezecký zázrak, rodák z Brna, Adam Ondra. Ten na festival přicestoval v pátek 6. 9. večer, aby se zúčastnil slavnostního vyhlášení soutěže Arco Rock Legend. V jejím rámci se předávaly dvě ocenění: Salewa Rock Award za výkony ve skalním lezení a La Sportiva Competiton Award oceňující soutěžní výkony. Adam Ondra byl nominován na první jmenovanou cenu společně s legendárním americkým lezcem Chrisem Sharmou, brutálně výkonným angličanem Stevem McClurem přezdívaným Strong Steve a mladou supernovou z Německa, talentovaným Alexandrem Megosem. Prestižní cena ale nakonec připadla Adamovi Ondrovi, který ji získal už počtvrté.

 

V sobotu 7. 9. večer potěšil naše fanoušky i další český závodník Libor Hroza. Ten na Rock Master vybojoval zlatou medaili v lezení na rychlost a díky němu si toho večera všichni přítomní vyslechli i českou hymnu. Čekal český rychlolezec takový triumf?

Říkal jsem si, že by to mohlo vyjít, ale byl jsem trochu nervózní, protože jsem neplánovaně docela dlouho netrénoval. Nejdřív jsem měl volno a potom jsem onemocněl, takže jsem měl docela krátkou dobu na to, abych se dostal do formy. Mé časy v tréninku byly dost nevyrovnané, a tak jsem nevěděl, jestli to klapne.“

Ale klaplo to a Libor Hroza mladší rozdával ještě dlouho po vyhlášení výsledků úsměvy i autogramy.

Ovšem závodník, který se na Rock Master 2013 postaral o největší rozruch, pocházel ze Španělska. Byl jím Ramon Julian Puigblanque, který ve finálové cestě závodu na obtížnost předvedl nejen brilantní lezeckou techniku, ale také skvělou show.

Stadion doslova vibroval, když se Ramon v průběhu obtížného lezení pustil jednou rukou chytu, aby mohl gestem vyzvat diváky k potlesku. Když pak španělský závodník dosáhl topu, přičemž musel ještě předtím těžce zabojovat s lanem, které už nemohl utáhnout, lidé křičeli, pískali, bili o sebe dlaněmi jak o život a citlivějším jedincům se hrnuly do očí slzy. Tak působivé bylo finále pod taktovkou Ramona Juliana Puigblanqua, který si svým výkonem na Rock Master vysloužil zlato.

 

Hezkým sportovním zážitkem byl pro diváky i závod žen v lezení na obtížnost, kde zlatou medaili vybojovala sympatická Mina Markovic ze Slovinska. Ta si tedy z Arca odnesla na konec hned dvě trofeje – kromě zlaté medaile jí totiž byla v rámci Arco Rock Legend udělena také cena La Sportiva Competition Award.

Během celého sportovního týdne měli diváci možnost fandit také mladým lezeckým talentům v soutěži Rock Junior, obdivovat výkony handicapovaných sportovců při Paraclimbing Cup 2013 či se podivovat nad silou a šikovností boulderingových závodníků a rychlostí lezců speed climbingu. Atraktivní podívanou přinesl i lezecký duel, při kterém proti sobě závodili na dvou paralelně postavených shodných cestách hned dva lezci najednou a rozhodující byl čas.

Rock Master 2013 je nyní již minulostí. Těm, kteří byli přítomni, ale přinesl s největší pravděpodobností zážitky, na které jen tak nezapomenou. Rock Master totiž není jen obyčejný lezecký festival, ale festival s duchem, tradicí a italským šmrncem.

 

text a foto: Lucie Žemberyová / www.ronnie.cz


FOTOGALERIE OD JANA HOLOMKA:

{gallery}novinky/2013/rock_master{/gallery}