České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Expedice ne šestitisícovku Jirishanca skončila úspěchem, i když horolezci nebyli zcela na vrcholu

V květnu odletěl do peruánských And německý profesionální horolezc Michi Wohlleben společně s horskými vůdci Arne Bergauem a Hannesem Jähnem. Jejich cílem byl vrchol Jirishanca (6094 m) nazývaný též „peruánský Matterhorn“.

Jirishanca (6094 m) - tato majestátná pyramida (jedna z šesti šestitisícovek v pohoří Cordillera Huayhuash) byla poprvé zdolána v roce 1957 rakouskými horolezci Tonim Eggerem a Siegfriedem Jungmeirem.

Michi Wohlleben, Arne Bergau a Hannes Jähn se pokoušeli o prvovýstup na východním pilíři. Po velmi obtížném lezení se jim povedlo prostoupit stěnou po nové cestě na vrcholový hřeben. Více než 900 m dlouhá cesta horolezce potrápila především technickými pasážemi se stupněm obtížnosti až 8 st., které se nacházely ve výšce mezi 5000 - 6000 metry. Na cestě si museli poradit i se dvěma velkými sněhovými střechami. Velké množství sněhu na hřebenu už horolezcům znemožnilo další postup k vrcholu. Výstup by podle slov Wohllebena pravděpodobně možný byl, ale sestup exponovaným terénem bez možnosti nějakého jištění by byl za hranou rizika. I když expedice své stopy na nejvyšším bodu nezanechala, skončila úspěšně - velmi obtížným prvovýstupem.

Michi Wohlleben k tomu dodává: "Stále tvrdím, že jakýkoliv alpinistický projekt končí 100% úspěšně až v okamžiku, kdy se vystoupí na vrchol. Podmínky na Jirishance nebyly vůbec jednoduché, pohyboval jsem se tu na samotné hranici mých fyzických i psychických sil. Po této expedici ale vím, že jsem schopen zvládat technické lezení i ve vysoké nadmořské výšce, což je velkou motivací pro další projekty. Hlavní cíl byl splněn - vrátili jsme se všichni zdraví domů."

Obtížnost výstupu dokumentují i fotografie:


foto: Hans Hornberger

zdroj: Bergsteigen.at