České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Artur Hajzer tragicky zahynul – odešel jeden z posledních mohykánů Kukuczkovy generace

Nejen Polsko, ale celý alpinistický svět přišel o velkou osobnost – Artura Hajzera. Ten se dle vyjádření jeho rodiny zřítil 7. 7. 2013 v Japonském kuloáru na Gasherbrumu I (8068 m) během sestupu do C2. Ještě před tím se pokusili se spoulezcem z C3 zaútočit na vrchol, ale ve výšce 7600 je zastavil velmi silný vítr. Podle dostupných informací měl pád i jeho spolulezec Marcin Kaczkan. Toho se však záchrannému týmu (ruská expedice) podařilo najít a bezpečně dopravit do BC. Pátrací akce po Arturovi Hajzerovi dosud úspěšné nebyly a jeho šance na přežití je patrně nulová.

Artur Hajzer se narodil 28. červena 1962, s lezením začal již ve 12 letech. Po sérii výstupů v Tatrách a Alpách propadlo jeho horolezecké srdce kráse Himálají. Do nejvyššího pohoří světa poprvé vyrazil v roce 1982, kdy se mu podařilo zdolat šestitisícovku Gaurihanka-Go (6126 m) po nové cestě. O rok později stál na nejvyšším vrcholu Hinukúše – Tirič Mir (7708 m) – zde zkombinoval vlastní cestu s Japonskou cestou na vrchol. V roce 1986 odjel na expedici společně s fenomenálním horolezcem tehdejší doby – Jerzym Kukuczkou. S ním zdolal po nové cestě svou první osmitisícovku Manaslu (8163 m). Následující rok se jim podařil další prvovýstup alpským stylem – tentokrát na Shisha Pangmu (8013 m) po západním hřebenu. Ještě týž rok se s Kukuczkou stal prvním člověkem, který vystoupil na Annapurnu (8091 m) v zimním období. V roce 1988 s Kukuczkou uskutečnili prvovýstup v jižní stěně Annapurny na její východní vrchol (8010 m). Artur Hajzer se celkem třikrát pokoušel o náročný prvovýstup v jižní stěně Lhotse – naposledy s Reinholdem Messnerem v roce 1989. Podmínky ve stěně ho ale nejvýše pustily v roce 1987, kdy se musel otáčet pouhých 200 m pod vrcholem.


Artur Hajzer během zimního výstupu na Gasherbrum I v C2


V roce 1989 uskutečnil velmi náročnou záchrannou akci Andrzeje Marciniaka, který jako jediný z šestičlenného polského týmu přežil pád laviny na západním hřebeni Mt. Everestu. Díky pomoci novozélandských horolezců se mu ho podařilo zachránit. K této tragédii se přidala i smrt jeho velkého přítele a spolulezce J. Kukuczky. Po těchto těžkých chvílích a problémech s koleny se Artur Hajzer stáhl z největších hor a začal se věnovat podnikání. V tom se mu velmi dařilo, stal se podle svých slov milionářem. Pak ale jeho firma zbankrotovala a o vše přišel. Nový impulz do života začal hledat opět v horách. V roce 2002 se vrátil do Himálaje a stal se součásti a jedním ze symbolů silné polské generace usilující o zimní prvovýstupy osmitisícovek. První úspěšný výstup na vrchol přišel až v roce 2008 na Dhaulagirí (8167 m), potom následovaly v roce 2010 Nanga Parbat (8125 m) a v roce 2011 Makalu (8462 m). Loni vedl zimní expedici, které se podařil první zimní výstup na Gasherbrum I. Artur Hajzer byl ženatý a měl dvě děti. Čest jeho památce a pozůstalým mnoho sil v nelehké životní sitauaci.

 

Zdroj:

Altitudepakistan.blogspot.com, Explorersweb.com, Planetmountain.com a lidé&HORY