České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americký prvovýstup na Kichatna Spire

V národním parku Denali najdeme kromě nejvyšší hory Spojených států amerických a Severní Ameriky, po níž se park jmenuje, také celou řadu dalších, nižších hor. Jihozápadně od Denali se nachází rovněž velmi strmá Kichatna Spire, která má sice nadmořskou výšku pouhých 2341 metrů, ale je velmi dominantní a výrazně převyšuje všechny vrcholy v blízkém okolí.

Právě na této krásné hoře, která vyčnívá nad ledovec Cul-de-Sac o téměř 1900 metrů, si vyhlédla cestu americká trojice Dave Allfrey, Whit Magro a Graham Zimmerman. Nejvýraznější postavou z této skupiny je určitě Graham Zimmerman, nikoliv kvůli v Česku populárnímu jménu, nýbrž díky Pilet d’Or/Zlatému cepínu, který obdržel v roce 2020 za prvovýstup na sedmitisícovku Link Sar v pákistánské části pohoří Karákóram.

Americká trojice na konci května během pěti dní zvládla prostoupit obtížnou severozápadní stěnu Kichatny Spire po cestě, kterou nazvali The Pace of Comfort. Obtížnost stanovili na VI 5.10 A3+ M6, sklon svahu dosahoval 70 stupňů. Výstup je o to hodnotnější, že jde teprve o druhou linii v této stěně, první byla navíc vylezena již v roce 1979 Jimem Bridwellem a Andrewem Embickem, což svědčí o náročnosti a odlehlosti tohoto štítu.

Výpravy se kromě amerického horolezeckého týmu účastnil také kameraman Oliver Rye, jenž celou akci důkladně dokumentoval. Základní tábor skupina vybudovala 22. května a protože předpověď slibovala dobré počasí, hned další den se lezci vydali do stěny. Postup byl náročný, přesto však stálý a relativně bezpečný. Jediný nebezpečnější moment přišel ve druhé polovině stěny, kdy Magro absolvoval 13 metrů dlouhý a dosti tvrdý pád, naštěstí se vše obešlo bez problémů.

Po dalším bivaku ve sněhovém poli pokračovali další den pod vedením Zimmermana a v 16:17 místního času dosáhli vrcholu. Ještě ten den navíc dokázali bezpečně sestoupit zpět na ledovec. Jméno Pace of Comfort, tedy česky Tempo pohodlí vybrali lezci kvůli tomu, že jim lezení připadalo velmi příjemné a pohodové a ve stěně rovněž panovaly velmi příznivé podmínky. A jak poznamenává Allfrey: „Byli jsme obdařeni nebývale dobrým počasím, čehož jsme náležitě využili.“


Dave Allfrey ve čtvrté délce. Foto Graham Zimmerman


Magro a Allfrey ve stěně. Foto Graham Zimmerman


Závěrečná část výstupu. Foto Oliver Rye


Horolezci na ledovci Cul-de-Sac. Foto Dave Allfrey


Vylezená cesta v severozápadní stěně. Foto Oliver Rye

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com