České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alex Honnold vylezl dvě nové cesty v Grónsku

Severské Grónsko, autonomní společenství Dánského království, je největším ostrovem na světě. Se svou rozlohou více než 2 100 000 kilometrů čtverečních překonává co do velikosti druhý největší ostrov Novou Guineu téměř trojnásobně. Žije tu ale jen asi 56 000 osob. 


Členové výpravy na ledovci. Foto Alex Honnold

Právě z Grónska se nedávno vrátila horolezecko-geologická výprava, jejíž součástí byl i zkušený americký bigwallový lezec Mikey Schaefer, britský horolezec a dobrodruh Aldo Kane, britská lezkyně Hazel Findlay a také legenda stylu free solo, Američan Alex Honnold. Kromě nich byl součástí expedice i tým vědců, kteří zkoumali vliv klimatických změn na grónskou přírodu. 


Základní tábor. Foto Alex Honnold

Horolezecká část expedice začala na skalní stěně Pool Wall, kde Honnold a Fondlay v průběhu dvou dní volně vylezli novou cestu vedoucí středem stěny převážně přes hladké plotny a systém spár. Uspět dokázali i přesto, že je druhého dne zastihla silná vichřice, která způsobila pád teplot až pod bod mrazu. Novou cestu dlouhou 460 metrů nazvala dvojice Two Ravens a přiřadila jí obtížnost 5.12c. Podle jejich vyjádření má zdejší skála velmi proměnlivou kvalitu, někde jde o velmi kompaktní struktury, jinde se hornina velmi snadno láme. 


Hazel Finlay leze na Pool Wall. Foto Alex Honnold

Po prvovýstupcích cestu vylezla i druhá dvojice Kane a Schaefer, kteří trasu také zajistili nýty a statickými lany, aby zde mohli vědci pod vedením glacioložky a geoložky Heïde Sevestre a místního průvodce Adama Kjeldsena odebrat vzorky hornin sloužící k výzkumu zdejšího klimatu v průběhu poslední ledové doby.


Honnold u stěny masivu Pool Wall. Foto Alex Honnold

Hlavním horolezeckým cílem expedice byl ovšem vrchol Ingmikortilaq na východě ostrova, přesněji jeho obtížně přístupná severní stěna, která je se svými 1200 metry vyšší než slavný El Capitan. Zde se nejprve rozhodla zkusit štěstí celá čtveřice lezců. Počasí jim ale nepřálo. Proto se Schaefer a Kane po čtyřech dnech lezení rozhodli kvůli nebezpečí pádu ledu a kamenů otočit. Zůstala tak znovu jen dvojice americko-britská dvojice Honnold a Findlay. 


Severní stěna masivu Ingmikortilaq. Foto Alex Honnold

První polovina cesty byla velmi náročná kvůli špatné kvalitě skály. Ve vyšší části stěny proto lezci uhnuli ze středu stěny doleva až na severovýchodní hřeben, kterým poté dolezli až na vrchol. Také tady se uplatnila věda, Findlay s Honnoldem totiž ve stěně v průběhu výstupu zabudovali několik speciálních čidel s možností dálkového přenosu dat. Díky těmto čidlům budou moci odborníci sledovat změny teplot v této části Grónska. 


Honnold ve stěně Ingmikortilaqu. Foto Hazel Finlay

Nová cesta získala podle směru průstupu název North East Ridge a byly jí přiděleny dvě klasifikace. Hazel Finlay zvolila stupeň E6 britské klasifikace, Alex Honnold potom 5.11-X americké stupnice. Honnold se vyjádžil v tom smyslu, že zde zažil nejchladnější podmínky, při kterých kdy lezl. Dodal ale, že to rozhodně stálo za to a akci označil za velmi úspěšnou. 


Hazel Finlay a Alex Honnold. Foto Alex Honnold

Text: VŠ
Zdroj: climbing.com