České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ z expedice na Lhotse: dosažení vrcholu zastínila smrt jednoho z členů

Cílem české expedice ve složení Leopold Sulovský, Milan Sedláček, Radovan Marek, Pavol Lupták a Marek Ožana byl výstup po normální cestě (v západní stěně) na čtvrtou nejvyšší horu světa - Lhotse (8516 m). Jejich záměr naplnil v sobotu 19. 5. Radovan Marek, když vystoupil na vrchol. To hlavní se ale nepovedlo - expedice se nevrátí v plném počtu zpět. Při sestupu z vrcholu bohužel tragicky zahynul Milan Sedláček (na vrchol vystoupil po Markovi). Příčina jeho úmrtí není zatím známá, ale pravděpodobně to bylo velké vyčerpání, které Milanu Sedláčkovi znemožnilo návrat do bezpečí.

Aktuálně z expedičního webu 22. 5. 2012: "Od 16. 5. Švidry, Galoš a Polda plynule vystoupali do C4 – 7800, kde v prudkém svahu vykopali plošiny na dva stany.  19. 5. brzy ráno za hezkého, slunečného dne, který provázel silný vítr vyrazili k vrcholu Lhotse. Ve výšce 8200 se Polda obrací a rozhoduje se čekat s přebytečnými věcmi v C3. Pozdě večer vylezl na vrchol Radovan Marek a později Milan Sedláček. Velká touha Milana,  zvaného mezi námi kamarády Švidry, se mu stala osudnou. Z vrcholu čtvrté nejvyšší hory světa se již nevrátil."

Zdroj: http://www.lhotse2012.cz


Starší zprávy:


Aktuálně 15. 5. 2012:

Expedice bohužel už pokračuje ve čtyřech, protože Pavol Lupták ji musel kvůli zranění (1. 5.) předčasně opustit. Při procházce po moréně nedaleko BC ho zasáhl kámen do ruky. Více už zpráva z webu: "Nad chodníkem se uvolnila kamenná lavinka, která sebou strhávala další kameny a proletěla přes chodník právě ve chvíli, kdy tudy Lupi procházel.  Bleskurychlý Lupi stihl uhýbat a podařilo se uhnout všem – až na jeden, který jej trefil do ruky. Ta za pár hodin natekla do dvojnásobných rozměrů. Bylo jasno – ruka je zlomená!".


C3 (7100 m)

Ve čtvrtek 10. 5. se podařilo Poldovi a dvěma spolulezcům vystoupit po nové a bezpečnější trase  do C3 (7100 m), kam donesli i věci pro výstup do C4 a případně až na vrchol. Den na to (11. května) jsou již všichni čtyři v BC, kde s napětím čekají na vrcholové dny. Více už opět citace z webu expedice: "Objevily se nějaké zprávy o možné kooperaci s dalšími skupinami, mířícími na Lhotse, ale zatím není jasné kdo, kdy a co se bude dít. My předpokládáme, na základě dosavadních předpovědí počasí, že se pokusíme vyrazit kolem 17.5. (tj. vrcholový den 20.5.), ale vše bude záležet na aktuální předpovědi, hlavně síle větru ve výškových hladinách kolem 8000 m. Před odchodem pravděpodobně ještě pošlem krátkou zprávu, jinak nám držte palce."

Držíme! 

Sestup do základního tábora

Zdroj: http://www.lhotse2012.cz

 

Starší zprávy a více o expedici:

Lhotse je díky blízkosti Everestu a společnému BC velmi frekventovanou horou, což ostatně dokládají i úryvky z poslední zprávy z expedice:

"Veškerá místa vhodná k postavení stanů jsou vykolíkovaná jako zlatonosná naleziště v době zlaté horečky v Americe (přirovnání pravděpodobně nekulhá). Takže chvíli pobíháme zmateně z místa na místo, pak ale Galoš objevuje mezeru (zřejmě opomenutou), kde se naše dva stany krásně vejdou."

"Mezitím Polda s Markem absolvovali setkání vedoucích expedic, kde se řešila koordinace postupu, protože (na rozdíl od minula) je zde cca 40 expedic, což je asi 600 lidí včetně personálu a doplňkových programů."


Lhotse (8516 m) je čtvrtá nejvyšší hora světa, leží v Himálajích na hranicích Nepálu a Číny (Tibetu), a je spojená s Mount Everestem. Měření ukázalo, že hlavní vrchol má 8 516 metrů nad mořem, Lhotse Middle 8414 metrů a Lhotse Shar 8383 metrů. Hora je známá díky své blízkosti k Mount Everestu a skutečnosti, že horolezci stoupající tradiční cestou, stráví nějaký ten čas na západní stěně Lhotse. Lhotse je dramatická především od jihu, kam spadá svou obří 3,2 km stěnou. Jedná se o nejstrmější stěnu takovéto velikosti na světě. Jižní stěna Lhotse i Lhotse Shar se stala svědkem mnoha marných pokusů o zlezení a několika tragických událostí. Stěnou prostoupilo velmi málo lezců, např. Tomo Česen.

První výstup:

  • 1955 první oficiální pokus expedicí International Himalayan Expedition v Z stěně sleduje klasickou jižní cestu na Everest do 7800m.
  • 1956 - první výstup na hlavní vrchol se povedl 18. května 1956, švýcarské expedici - Ernst Reiss a Fritz Luchsinger.


BC pod Lhotse

O počínání české expedice na Lhotse vás budeme pravidelně informovat.

Zdroj: http://www.lhotse2012.cz