České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zítra (pátek 25. 11.) startuje 13. ročník Mezinárodního festivalu alpinismu Praha

Legendy horolezectví, Reinhold Messner (IT), Peter Habeler (A) a Wolfgang Nairz (A) – dlouholetí kamarádi a partneři na laně, kteří byli v 70., 80. a 90. letech minulého století vůdčími osobnostmi celého alpinistického hnutí, budou účastníky letošního Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2016, který se uskuteční ve Slovanském domě na Praze 1 v termínu 25. - 27. 11. 2016.

 

Reinhold Messner se v Praze zúčastní křtu a představení české verze své nové knihy Pád nebes, bude přítomen při otevření výstavy o jeho muzeích „MMM a Reinhold Messner“ a svou účast na festivalu zakončí přednáškou „Přenášet hory – krédo extrémisty“.

 

Peter Habeler, který stál spolu s Reiholdem Messnerem 8. května 1978 jako první člověk na vrcholu Everestu bez kyslíkového přístroje, bude podepisovat druhé české vydání své knihy Cílem je vrchol a spolu s organizátory předá ocenění Horolezec ČR 2016, které je určeno pro nejlepšího českého horolezce. Peter je ve svých 74 letech stále vynikajícím lezcem a své úžasné lezecké výstupy z tohoto léta v Dolomitech, ve Wilder Kaiser a jinde představí v unikátní přednášce „Peter Hebeler – život v horách“.

 

Wolfgang Nairz, první Rakušan, který stál na vrcholu Everestu a jedna z nejvýznamnějších osobností himálajského expedičního horolezectví, který je všemi svými vrstevníky a spolulezci označován za nejlepšího šéfa himálajských expedic v 70. a 80. letech minulého století, představí na festivalu české vydání své velmi úspěšné knihy „Dobře to dopadne“. Stejně tak se bude jmenovat i jeho unikátní přednáška, ve které přiblíží nejen své názory na alpinismus, úžasné budou i jeho záběry z balónového létání.

 


Zleva: Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Reinhold Messner v roce 2001

 

Panelová diskuse

Jedním z vrcholů třídenního festivalového programu bude nepochybně panelová diskuze, kterou připravili organizátoři festivalu na sobotu 26. 11. 2016 pro všechny návštěvníky. Legendy horolezectví Messner, Habeler i Nairz budou diskutovat na téma „První výstup na vrchol Everestu bez kyslíkového přístroje a alpinismus“.

 

Tři držitelé Zlatého cepínu

Soudobou alpinistickou špičku budou ve Slovanském domě prezentovat Steve House (USA), Marko Prezelj a Aleš Česen (oba SLO), kteří jsou držiteli nejprestižnějšího alpinistického ocenění Piolet d'Or (Zlatý cepín). Na MFA v Praze se tak letos sejdou hned tři držitelé této trofeje!

 

Nebude chybět ani domácí špička, další významní zahraniční hosté, tři výstavy, slavnostní vyhlášení prestižních soutěží, filmová premiéra a v neposlední řadě i bohatá tombola.

 

Více informací na www.festivalalpinismu.cz.