České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní expedice na osmitisícovky – do mrazivého pekla se vydala zvučná jména

Nedávno jsme vás detailně informovali o ambiciózní zimní expedici na K2 (8611 m), na níž odjeli pod vedením Krzysztofa Wielického špičkoví polští horolezci a Rus Denis Urubko. Další výzvy letošní zimní himálajské sezóny se budou odehrávat na Mt. Everestu (8848 m) a Nanga Parbatu (8125 m). Co se složení expedic týče, jedná se o zkušené navrátilce, kteří mají se zimními expedicemi velké zkušenosti.

 

Polský horolezec Tomek Mackiewicz se na zimní Nanga Parba vydává již po sedmé! Tento polský automechanik (který se netají tím, že byl v mládí závislý na heroinu) chce na vrchol vystoupit nejen v zimním období (což už se podařilo v roce 2016 – viz níže), ale zároveň v čistém alpském stylu. Nápomocná mu k tomu bude jeho spolulezkyně – velezkušená a odolná zimní královna osmitisícovek Elisabeth Revol. Síla této dvojice je evidentní – například v lednu 2015 se na Nanga Parbatu společně probojovali do výšky 7500 m. Dvojice má aktuálně za sebou již aklimatizační výstup do 6000 m.

 


Zcela vlevo Tomek Mackiewicz, zcela v pravo Elisabeth Revol

 

Svůj loňský sen o zimním Mt. Everestu znovu žije šestatřicetiletý španělský extrémní horolezec Alex Txikon. Cílem zůstal první zimní výstup na nevyšší horu světa bez použití umělého kyslíku. Jeho spolulezcem nebude nikdo jiný než další osmitisícový „ledoborec“ - Pákistánec Muhammad Ali Sadpara, který byl společně s ním a Simone Morem u prvního zimního výstupu na Nanga Parbat.

 

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Nicméně jeho pokus nebyl započat v zimním období, a tak tento výkon v mnoha statistikách o zimních výstupech chybí. Jako prvním se v zimě na vrchol Mt. Everestu povedlo vystoupit Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980. Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

 


Alex Txikon a Muhammad Ali Sadpara dorazili 2. ledna 2018 do základního tábora

 

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a v roce 2016 se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com, FB Alexe Txikona a lidé&HORY