České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní expedice na Nanga Parbatu pokračují - spojenectví expedic, velký pád bez následků, špatné počasí...

Horolezci usilující o prvovýstup na Nanga Parbat (8125 m) taktizují, spojují síly a s ohledem na špatné počasí jen pomalu postupují. Pod devátou nejvyšší horou světa, která zatím spolu s K2 (8611 m) v zimě jako jediná odolává, působí sice pět expedic, ale ze dvou se již stal jeden velký pětičlenný tým.

Nejvíce horolezců postupuje ze severu přes Diamírskou stěnu:

Poláci Adam Bielecky a Jacek Czech se rozhodli vzdát se výstupu alpským stylem a nabídli spojenectví mezinárodní expedici, která působí rovněž v Kinshoferově cestě. Společně s trojící velmi silných a zkušených horolezců Daniele Nardi, Alex Txikon a Ali Sadpara se domluvili, že společně vyfixují cestu až do C3 a definitivně se dohodli na klasickém expedičním stylu s postupnými vynáškami. Adam Bielicky měl při fixování cesty na nástupu na Kinshoferovu stěnu ve výšce 5800 m velký pád. Dle očitého svědka Daniele Nardiho "sletěl" poctivých 80 metrů. Naštěstí se ale vše obešlo jen s naraženou rukou. Tato stěna ležící mezi C1 a C2 se ukazuje být jako velmi tvrdý oříšek, nicméně zkušená pětice si na něj věří. Dle posledních zpráv mají vyfixovanou cestu již do 6050 m, tedy kousek pod C2. 

Dvojice Elisabeth Revol (FRA) a Tomek Mackiewicz (POL) vybudovali C3 (6600 m) a dosáhli výšky 6700 m, nicméně silný vítr a velmi nízké teploty je 11. 1. 2016 přinutily k ústupu do BC. Loni se francouzsko-polská dvojice dostala do výšky 7800 m, ale vrcholový útok pro zranění Mackiewicze ukončila.

Italská dvojice Simone Moro a Tamara Lunger se aklimatizovala na šestitisícovce Ganalo Peak a nyní již úspěšně postupuje v Messnerově cestě z roku 2000 (neúspěšný pokus: Reinhold Messner, Hubert Messner, Hanspeter Eisendle a Wolfgang Tomaseth). V cestě, která vede mezi Diamírskou a Rakiotskou stěnou, se zatím dostali nejvýše do C2.

 


Cesty v Diamírské stěně - vlevo Kinshoferova cesta, vpravo Mummeryho pilíř

 

Rupálskou stěnu zvolil pro výstup sedmičlenný polský tým „Justice for All expedition“ pod vedením Marka Klonowského. Poláci postupují klasickým expedičním stylem, v Schellově cestě se probojovali nejvýše do 6200 m a nyní čekají na zlepšení podmínek. V porovnání s předešlými roky je dle zpráv z expedice stěna plná tvrdého ledu a leží v ní velmi málo sněhu, častěji se tedy leze náročnými skalními úseky. Polský tým si už také prožil jednu krizovou situaci, když museli všichni čekat v ledové jeskyni v 6000 m na zlepšení podmínek, aby mohli pokračovat v sestupu.

 

Fotografie z aktuálních expedic:


Daniele Nardi a Adam Bielecki v Kinshoferově cestě

 


Kinshoferova cesta - skalní výšvih "Kinshoferova stěna" mezi C1 a C2

 


Nástup do Kinshoferovy stěny

 


Simone Moro v Messnerově cestě z roku 2000

 


Uprostřed Tomek Mackiewicz a Elisabeth Revol v BC pod Diamírskou stěnou

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com