České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Vyhlášení soutěže Výstupy roku 2008

 

V úterý 17. 3. proběhlo v české centrále cestovního ruchu Czech Tourism v Praze 2 slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Výstupy roku 2008, jehož součástí byla i tisková konference. Soutěž vyhlásili na Smíchovském festivalu alpinismu 2007 zástupci společnosti ALPY, odborného časopisu lidé&HORY a vedení rakouského ALPENVEREINU.

 

Výtězové, z leva: Eva Ondrová (matka Adama Ondry), Radek Jaroš, Marek Holubec, Pavel Pospíšil a člen poroty a organizátor soutěže Ladislav Jirásko

Při této příležitosti se sešlo kromě výherců 35 novinářů a řada horolezců. Za všechny jmenujme například horolezce, který stál na 7 osmitisícových vrcholech, a předsedu ČHS – Zdeňka Hrubého, dále Robina Bauma – předsedu komise tradičního skialpinismu v rámci ČHS a také hosta z Francie – hendikepovaného lezce Philippa Ribiera, který i přes své postižení leze těžké cesty s nejlepšími horolezci na světě. Po tiskové konferenci si například šel zalézt s českou jedničkou Adamem Ondrou.

Právě tento teprve šestnáctiletý lezec byl odbornou porotou nominován na vítěze kategorie "Nejlepší výstup v Alpách". Adam Ondra si tuto cenu zasloužil za celou řadu hodnotných lezeckých výstupů, a to nejen za jejich kvalitu, ale i kvantitu. Mladý talent českého lezení loni dokázal, že patří do nejužší lezecké špičky a zaslouženě se stal nejúspěšnějším ve své kategorii. Diplom a šek na 20 000 Kč za něj přišla převzít jeho maminka Eva Ondrová, která mu finanční odměnu jistě ráda přidá na jeho "lezeckou knížku". Adam se bohužel nemohl osobně dostavit. Nepral se někde na skále s devítkovou cestou, jak by mnohé automaticky napadlo, nýbrž se třemi písemkami ve škole.

Druhým oceněným byl v současné době nejúspěšnější himálajista Radek Jaroš, který loni dokázal během dvaceti dnů vystoupit na dvě osmitisícovky a ještě při tom zachránit lidské životy zahraničních kolegů. Celkem již stanul na osmi ze všech čtrnácti osmitisícovek. Za loňský výkon i smysl pro fair play si zaslouženě odnesl diplom a finanční prémii za první místo v kategorii "Nejlepší výstup nad 6000 m". Na konci března Radek odlétá na expedici na Manaslu (8156 m). Zatím je na horu sám a doufá, že se v průběhu expedice někdo na lano najde, aby nemusel lézt sólo. Na ironickou otázku, kde těch dvacet tisíc propije, odpověděl: „Doufám, že v Kathmandu při oslavě úspěchu.“ K tomu mu nelze než popřát, aby to vyšlo.

V kategorii "Nejlepší skialpový výstup nebo výkon" byla hlavní cena předána dvojici Marek Holubec a Pavel Pospíšil, kteří patří v současné době k našim nejlepším skialpinistům. Loni se jim podařilo sjet několik velmi strmých exponovaných terénů v oblasti Chamonix, což jim zaslouženě přineslo jednoznačné vítězství v kategorii. Finanční prémii si ani dělit nemusí, protože jak prozradili na tiskové konferenci, mají v plánu odjet za extrémními svahy do Jižní Ameriky a odměnu 20 000 Kč použijí právě k realizaci této expedice.

Do soutěže se přihlásilo celkem devět předních českých horolezců a skialpinistů. Čtyři z nich byli odbornou porotou zvoleni vítězi svých kategorií. Vítězové si mezi sebe rozdělili celkovou finanční prémii 60 000 Kč. Členy odborné poroty byli: Ing. Ladislav Jirásko, jednatel společnosti ALPY a zástupce Alpenvereinu v ČR, Ing. Klaus Oberhuber, předseda sekce Alpenverein Innsbruck a Mag. Michael Larcher, hlavní metodik Alpenvereinu. K výběru nejúspěšnějších kandidátů přispěli svými odbornými poznatky i již zmínění Ing. Zdeněk Hrubý a Mag. Robin Baum.

Organizátoři soutěže Výstupy roku pevně věří, že tímto projektem podpořili vítěze v jejich další sportovní kariéře a přispěli k rozvoji českého horolezectví a skialpinismu. Zároveň doufají, že Výstupy roku se stanou tradiční soutěží, která bude nejen motivovat české sportovce ke kvalitním výkonům, ale pomůže jejich umění prezentovat široké veřejnosti.

Fotogalerie (autoři: Daniel Polman a Miroslav Feszanicz) :

{gallery}akce/vystupy_roku_08{/gallery}