České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

V Ötztálských Alpách zabíjela lavina typická pro začátek sezóny

Pokud patříte mezi ty nedočkavce, vyhlížející první pořádnou sněhovou peřinu, která dovolí zahájit sezónu už na podzim, pozorně čtěte! V neděli 27. 11. 2016 se v jižní části Ötztálských Alp, nad střediskem Obergurgl, uvolnila desková lavina, která strhla čtyři lyžaře z jedenáctičlenné skupiny.  Přes profesionálně provedenou, rychlou záchranu přišel kvůli síle deskové laviny jeden z nich o život na místě a druhý podlehl těžkým zraněním v nemocnici.

 

 

Lavinová služba Tyrolska provedla analýzu nehody a zveřejnila ji na svém webu. Po nehodě bylo lavinovými experty místo nehody prozkoumáno. Bylo provedeno několik sněhových profilů. K inicializaci deskové laviny došlo vlivem zatížení sněhu skupinou. Příčinou nehody je bohužel starý sníh, situace typická pro začátek sezóny. Vrstvy sněhu, které postupně napadnou, ve vyšších polohách na stinných svazích neroztají, ale zůstanou. Často ve formě zledovatělé krusty nebo nespojitého, hranatozrnitého sněhu. Když na ně napadne další sníh, rozhraní vrstev bývá nestabilní. To bylo příčinou této nehody.

Další podrobnosti k této nehodě, včetně infografik a sněhových profilů i tyrolských vzorech lavinového nebezpečí si přečtěte na specializovaném webu o skialpinismu Skitour.Guru.

 

http://skitourguru.com/clanek/295-lavina-pod-granatkogelem-shrnuti

 

Michal Bulička, Skitour.Guru