České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

V Karakoramu byla poprvé dosažena OSMITISÍCOVKA V ZIMNÍM OBDOBÍ!

Horolezci Simone Moro (ITA), Denis Urubko (KAZ) a Cory Richards (USA) překonali silné mrazy a 2. února ve 3 hodiny ráno vyrazili ze třetího výškového tábora (6900 m) k vrcholu Gasherbrumu II (8034 m). Simone Moro řekl manželce z vrcholu 13. nejvyšší hory světa do satelitního telefonu „Jsem šťastný, připadám si jako pírko. Výstup byl extrémně obtížný, ale všichni jsou v pořádku a dobře naladění." Trojice tak prolomila jeden z horolezeckých milníků, protože se jim jako prvním podařilo vystoupit na jednu z pěti osmitisícovek stojících na území Pákistánu v zimním období. Všichni tři horolezci se k vrcholu Gasherbrumu II probojovali po 22 dnech od příchodu do základního tábora, což je s ohledem na velmi malou a „lehkou" expedici, navíc v zimě, špičkový výkon.

Zleva: Cory Richards, Simone Moro, Denis Urubko

Pro Simone Mora, rodáka z Bergama, to je již třetí zimní prvovýstup na osmitisícový vrchol (2005: Shisha s Piotrem Morawskim (POL); 2009: Makalu, rovněž s Denisem Urubkem). Vyrovnal tím absolutní rekord v počtu zimních prvovýstupů a zařadil se tak po bok polských horolezeckých hvězd Krzysztofa Wielického (Everest, Kangchenjunga, Lhotse) a Jerzy Kukuczky (Kanchenjunga, Dhaulagiri, Annapurna).

„Kazašská mašina" Denis Urubko již vystoupil na všech 14 osmitisícovek (více ZDE), z toho na dvou z nich byl podruhé v zimě.

Své hranice ve výškovém lezení posunul o velký kus dopředu třetí člen – Američan Cory Richards. Pro něj to byl teprve druhý výstup na osmitisícovku. Loni na jaře byl pouze na Lhotse, kde použil umělý kyslík.

Nicméně úspěch se slaví až dole v base Campu, tak jim přejme šťastný sestup!

Zdroj: Planetmountain.com

 

STARŠÍ ZPRÁVY + VIDEO:

SMS os Simone Mora (1. 2. 2011):"Dnes trávíme noc ve 3. výškovém táboře (6900 m). Zde si na pár hodin odpočineme, než kolem 3. hodiny ráno (pákistánského času) 2. února se pokusíme o finální útok na vrchol Gasherbrumu II. Jsme trochu unavení, ale jinak OK."

Zpráva + video z 28. 1. 2011: Italský horolezec Simone Moro, Kazach Denis Urubko a Američan Cory Richards postavili tábor ve výšce 6500 metrů, kde (! v mraze kolem mínus 46 °C) ukončili poslední aklimatizační fázi výstupu. Více o této zimní expedici na Gasherbrum II čtěte ZDE. Trojice horolezců by se o tomto víkendu měla pokusit o výstup na vrchol, čímž by prolomila velký horolezecký milník. Zda se jim to podaří, vás určitě budeme informovat. Do stanu v 6500 m můžete nahlédnout i díky unikátnímu videu .