České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Věkový rekord na Everestu – Armstrongova žádost byla na poslední chvíli odmítnuta

Mladý alpinista Tyler Armstrong z Kalifornie oznámil v létě 2015, že se v květnu 2016 pokusí o výstup na Mt. Everest (8848 m). Coby dvanáctiletý by o rok překonal rekord do té doby nejmladšího horolezce na nejvyšším bodu planety – Jordana Romera, který výstup zdárně uskutečnil v roce 2010.

Tyler Armstrong ohlásil, že chce zkompletovat sbírku Seven Summits. Jeho projekt je dokonce spojen i s charitativní sbírkou na těžce nemocné děti trpící Duchenneovou svalovou dystrofií (do této doby je na kontě sbírky zhruba 30 tis. dolarů). Na některé vrcholy již úspěšně vystoupil. V osmi letech zdolal Kilimanjaro (5895 m), v devíti letech pak Aconcaguu (6962 m) a v jedenácti Elbrus (5642 m).

Čáru přes letošní expedici na Mt. Everest učinily Tylerovi čínské úřady, které na poslední chvíli zamítly žádost o povolení výjimky. Od roku 2010 totiž na severní straně platí pravidla, dle nichž na Everest může vystupovat pouze osoba starší 18 let a mladší 75 let. Podobná pravidla zavedl nově i Nepál. Tyler nezastírá své zklamání „Moc mě to zasáhlo, tolik jsem na expedici trénoval a cítil se ve skvělé formě..." Alpinistická legenda Jon Krakauer odrazovala Tylera od pokusu na Mt. Everestu ještě před zamítnutím permitu: „Neříkám, abys do toho nešel. Ale myslím, že v tvém věku by bylo lepší zvolit nejprve Denali. Vím, vystoupil jsi už i na Aconcaguu, ale Denali by ti mnohem více napovědělo, o čem Everest vlastně je."

Tyler změnil plány poměrně rychle a chce odjet do Austrálie, kde vystoupí na Mt. Kosciuszko. Chystá se také zdolat „tři sestry" Mount Adams, Mount Rainier a Mount Hood. Jeho další zastávkou by měly být šestitisícovky v Peru.

 

zdroj: Rockandice.com, Topwithtyler.com