České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Uttendorf, Weißsee – aktivní dovolená v srdci Národního parku Vysoké Taury

Národní park Vysoké Taury

Národní park Vysoké Taury patří svou rozlohou 1800 km2 k největším národním parkům v Evropě. Kolem třech stovek vrcholů se tu dotýká nebe ve výšce 3000 metrů, nachází se zde také nejvyšší hora Rakouska Grossglockner (3798 m), rozsáhlý ledovcový masiv a čtvrtá nejvyšší hora Rakouska Grossvenediger (3674 m) a devátá nejvyšší hora Grosses Wiesbachhorn (3564 m). Zhruba 10% rozlohy parku je zaledněno, mimořádný vzhled krajiny má na svědomí okolo 240 ledovců, největší z nich (zároveň největší v Rakousku) je Pasterze. Voda z ledovců se valí přes skalní prahy, a tak je zde mnoho velkých vodopádů a soutěsek s divokou vodou. Na území národního parku mohou turisté zpozorovat na 10 000 druhů živočichů a 1800 druhů rostlin. Pokud hledáte ráj na zemi, zde ho najdete!

 

 

 

Uttendorf

Obec se nachází v údolí řeky Salzach v centrální části regionu Pinzgau a salcburské části NP Vysoké Taury. Z Uttendorfu (800 m), kde žijí necelé tři tisíce obyvatel, vede významná vysokohorská silnice Panoramastrasse Stubachtal. Po 18 km malebným údolím Stubachtal končí u dolní stanice lanovky na Enzinger Boden (1480 m). Odtud se dá vyjít, případně pohodlně vyjet lanovkou k horskému hotelu Rudolfshütte (2315 m). K oblíbením atrakcím pro celou rodinu v Uttendorfu patří jezero s koupalištěm Erlebnisbadesee, Boulder park a také volně přístupné lezecké centrum (pokud není obsluha, platí se do kasičky). U informačního centra začíná zajímavá naučná stezka věnovaná motýlům „Schmetterlingsweg“, která končí u penzionu Liebenberg s vyhlídkovou terasou (www.liebenberg.at). Pro bikrery se přímo nad Uttendorfem nachází skvělý cíl v podobě náročného výjezdu ke statku Hochsonnbergalm (1925 m), odkud je také možné podniknout pěkné pěší výstupy na vrcholy v Kitzbühelských Alpách Maurerkogel (2074 m) či Oberer Gernkogel (2175 m). Zájem celé rodiny jistě vzbudí i unikátní „Keltensiedlung“ – kopie keltské vesničky pojednávající o životě Keltů. Pouhých 6 km od Uttendorfu je vzdálený Mittersill, kde je možné navštívit velkolepé muzeum národního parku „Nationalpark Welten“ s 3D kiny a dalšími atrakcemi (www.nationalparkzentrum.at). Velmi zajímavé a poučné muzeum se nachází přímo v areálu horní stanice lanovky k Rudolfshütte. Interaktivní expozice vhodná i pro děti „Gletscher – Klima – Wetter“ představují svět hor a činnost člověka, která ovlivňuje klima v horách i na celé planetě. Uttendorf patří v zimě i k vyhledávaným střediskům slibujícím skvělé podmínky pro freeride a skialpinismus. Například z vrcholu Medelzkopf vede sjezd dlouhý 8 km s výškovým rozdílem 1130 m. Celkem tu je k dispozici 4 km modrých, 13 km červených a 1 km černých sjezdových tratí.

 

 

 

Berghotel Rudolfshütte a Weißsee Gletscherwelt

Dříve chata, dnes tříhvězdičkový hotel, se nachází v nadmořské výšce 2315 metrů uprostřed divokého světa ledovců „Glescherwelt“ přímo nad vodní nádrží Weißsee. Svojí polohou u horní stanice lanovky vedoucí z Enzirgenboden je skvělým výchozím bodem pro letní i zimní (skialpové) výstupy na řadu vrcholů. Nejbližší z nich (možné využít dvousedačkovou lanovku do sedla Kalser Törl) je vyhlídkový vrchol Medelzkopf (2760 m), náročnější túry vyžadující znalosti pohybu ve vysokohorském terénu, včetně přechodu ledovců, jsou Hohe Fürleg (2943 m), Granatspitze (3086 m) a Stubacher Sonnblick (3088 m). Dalšími z Rudolfshütte dosažitelnými třítisícovkami vyžadujícími ovšem mnohem více času, jsou Kalser Bärenkogel (3078 m), Hoher Kasten (3189 m), Johannisberg (3460 m), Hohe Riffl (3338 m) a Hocheiser (3206 m). Velmi atraktivní okruhy si tu najdou i vyznavači lehčí pěší turistiky, stejně tak běžci věnující se trailrunningu. Lezci mohou zamířit do blízké lokality (cca 30 min od hotelu) „Little Yosemite – Klettergarten“ s velmi dobře zajištěnými cestami v kompaktní skále o obtížnosti III-VIII. V případě počasí se nabízí umělá lezecká stěna přímo v hotelu. Rychle dostupné jsou i dvě feraty – jedna z nejtěžších v Rakousku „Kristal Klettersteig“ (obt. E) a ferata vhodná i pro začínající či děti „Kronprinz Rudolf Klettersteig“ (B). Hotel Rudolfshütte byl projektován tak, aby zabavil celou rodinu i v případě horšího počasí. K dispozici tu je kromě zmíněné lezecké stěny i vnitřní bazén, sauna, parní lázně, biliard, stolní fotbálky, šipky, dětský koutek... A co je velmi výhodné - děti do 12 let mají ubytování zdarma a starší s 50% slevou!

 

Další informace na:

www.uttendorf.com

www.gletscherwelt-weissee.at

 

Fotografie (červenec 2016):

 

Túra ke statku Hochsonnbergalm (1925 m):

 

Uttendorf - jezero s koupalištěm Erlebnisbadesee, lezecké centrum a Keltská vesnička „Keltensiedlung“:

 

Koncert v Uttendorfu (přes léto 2x do týdne!) a stezka věnovaná motýlům „Schmetterlingsweg“ u hotelu Liebenberg (www.liebenberg.at)

 

Přehrada Weißsee a její okolí "Gletscherwelt":

 

Rudolfshütte - výhled od chaty, umělá stěna a bazén:

 

Výstup na Medelzkopf (2760 m):

 

Interaktivní Muzeum „Gletscher – Klima – Wetter“ na konci lanovky k Rudolfshütte:

 

Na feratě „Kronprinz Rudolf Klettersteig“ (B):

 

Túra k přehradě Tauern Moossee a ledovci Ödenwinkel Kees:

 

 

Unikátní muzeum NP Vysoké Taury „Nationalpark Welten“ (www.nationalparkzentrum.at):

 

text a foto: Daniel Polman