České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ueli Steck a Don Bowie se pokusí vystoupit na tři osmitisícovky, včetně Everstu

Švýarský rekordman na třech největších severních alpských stěnách Ueli Steck a americký výškový horolezec Don Bowie si kladou pro letošní sezónu nelehký úkol. Rádi by vystoupili hned na tři osmitisícovky. Shisha Pangmu by rádi zdolali cestou v jižní stěně, dále by měly následovat Cho Oyu a Mt. Everest – na obě hory plánují vystoupit z Tibetu.

Ueli Steck je znám především díky famózním sólo výstupům v Alpách, ale s lezením v Himálaji má již také značné zkušenosti. V roce 2005 uskutečnil například první sólový výstup severní stěnou Cholatse (6440 m) a východní stěny Tawoche (6505 m), za což následně získal ocenění "Piolet d'Or". V roce 2009 vystoupil na vrcholy Mt. Makalu a Ghasherbrum II (sólo).

Američan Don Bowie, který se pokusí o tři „osmy" společně s Ueli Steckem, stál zatím na dvou osmitisícových vrcholech v Karakoramu - na K2 a Ghasherbrumu I. V roce 2009 uskutečnil hodnotný prvovýstup v severní stěně Gasherbrumu III (7952 m).

Oba horolezce dobře znají návštěvníci Smíchovského festivalu alpinismu (Ueli Steck se ho zúčastnil v roce 2008, Don Bowie v roce 2010). Na Shisha Pangmě a Mt. Everestu se k švýcarsko-americké dvojici přidá i švédský horolezec Niklas Hallstrom. O průběhu této ambiciózní expedice vás budeme informovat.

V červeném uprostřed Don Bowie, od něho doprava: Ang Tshering a Ueli Steck

Zdroj: Ang Tshering Sherpa, www.asian-trekking.com