České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Týden Adama Ondry: Horolezec roku, úspěšná nominace na Sportovce roku a na olympiádu!

Adam Ondra má za sebou velmi úspěšný týden. Jak jsme již informovali, v neděli 24. 11. 2019 obhájil na MFA Praha již po desáté v řadě titul Horolezec roku, následně byl Klubem sportovních novinářů opět vybrán mezi deset nominovaných sportovců v anketě Sportovec roku. (Dalšími jsou: Lukáš Krpálek, Ester Ledecká, David Pastrňák, Jiří Prskavec, Karolína Plíšková, Martina Sáblíková, Eva Samková, Tomáš Satoranský a Barbora Strýcová.) Adam v této prestižní soutěží skončil v roce 2017 na sedmém místě a v roce 2016 byl desátý.

 

 

V sobotu 30. 11. si Adam z Toulouse odvezl stříbro z kombinace a zaslouženou vstupenku na Olympijské hry v Tokiu 2020. Druhé místo v kombinované disciplíně si dokázal obhájit i přes nepříjemné zdravotní komplikace. Do finále postoupil z prvního místa po velmi vydařené čtvrteční kvalifikaci, kde v rychlosti dokonce pokořil svůj osobní rekord. Finále, kam dnes nastupoval se zdravotními problémy, však absolvovat nejprve ani nechtěl: „Dneska ráno jsem opravdu nevěřil, že bych do závodu vůbec mohl nastoupit. Kdybych si byl stoprocentně jistý, že budu kvalifikován i s tím osmým místem, tak bych se do závodu ani dál nepouštěl, protože mi opravdu bylo špatně,“ vypráví těsně po závodě Adam.

 

 

Vzhledem k tomu, že japonský tým podal stížnost k Arbitrážnímu soudu Mezinárodního olympijského výboru ohledně nominačních kritérií, si Ondra nemohl být postupem na olympiádu jistý: „V tomto předolympijském období chaosu si opravdu nemůže být člověk jistý už vůbec ničím. Takže jsem se nakonec i v tomhle stavu rozhodl závodit, hlavně abych nebyl osmý, ale alespoň sedmý, což jsem nakonec splnil.

 

Kombinovaný závod začal lezením na rychlost, kdy Adam sice do závodu nastoupil, ale další kola v rámci šetření sil už vynechal. Závod pokračoval boulderingem, v němž topoval pouze v jednom případě, i tak ale obsadil třetí místo. Kombinační formát uzavírala jeho nejsilnější disciplína – lezení na obtížnost, do které dal poslední zbytky sil a vyplatilo se to.

 

Určitě mi spadl obrovský kámen ze srdce, velká spokojenost a těším se na další trénink. Teďka si ale dám dva týdny odpočinku,“ říká na závěr Adam, pro kterého je závodění pro rok 2019 v tuto chvíli u konce. Nyní ho čeká zasloužený odpočinek a nabrání sil k přípravě na Olympijské hry v Tokiu, kdy se opět zaměří na trénink všech tří disciplín.

 

Fotografie ze závodu v Toulouse: Lukáš Bíba