České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tři legendy světového alpinismu a tři držitelé zlatého cepínu na MFA 2016 Praha

Legendy horolezectví, Reinhold Messner (IT), Peter Habeler (A) a Wolfgang Nairz (A) – dlouholetí kamarádi a partneři na laně, kteří byli v 70., 80. a 90. letech minulého století vůdčími osobnostmi celého alpinistického hnutí, budou účastníky letošního Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2016, který se uskuteční ve Slovanském domě na Praze 1 v termínu 25. - 27. 11. 2016.

 

Reinhold Messner se v Praze zúčastní premiéry a představení české verze své nové knihy Pád z nebes, zvládne několik autogramiád a podpisových akcí, bude přítomen při otevření výstavy o jeho muzeích „MMM a Reinhold Messner“, zvládne rozhovory pro Český rozhlas a české televizní stanice. Svou účast na festivalu zakončí přednáškou „Závislost na horách – krédo extremního lezce“. Pro zájemce o muzea Reinholda Messnera bude v prostorách festivalu instalován informační stánek, ve kterém bude na otázky návštěvníků připraven zodpovídat Robert Eberhöfer, šéf muzea MMM v Suldenu.

 

Peter Habeler, který stál spolu s Reiholdem Messnerem 8. května 1978 jako první člověk na vrcholu Everestu bez kyslíkového přístroje, zvládne během festivalových dnů několik rozhovorů pro média, bude podepisovat druhé české vydání své knihy „Cílem je vrchol“ a spolu s organizátory předá ocenění Horolezec ČR 2016, které je určeno pro nejlepšího českého horolezce. Peter je ve svých 74 letech stále vynikajícím lezcem a své úžasné lezecké výstupy z tohoto léta v Dolomitech, ve Wilder Kaiser a jinde představí v unikátní přednášce „Peter Hebeler – život v horách“.

 

Wolfgang Nairz, první Rakušan, který stál na vrcholu Everestu a jedna z nejvýznamnějších osobností himálajského expedičního horolezectví, který je všemi svými vrstevníky a spolulezci označován za nejlepšího šéfa himálajských expedic v 70. a 80. letech minulého století, představí na festivalu české vydání své velmi úspěšné knihy „Dobře to dopadne“. Stejně tak se bude jmenovat i jeho unikátní přednáška, ve které přiblíží nejen své názory na alpinismus, úžasné budou i jeho záběry z balónového létání. Během festivalu bude účastnen při několika autogramiádách své knihy.

 


Zleva: Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Reinhold Messner v roce 2001

 

Panelová diskuse

Jedním z vrcholů třídenního festivalového programu bude nepochybně panelová diskuze, kterou připravili organizátoři festivalu na sobotu 26. 11. 2016 pro všechny návštěvníky. Legendy horolezectví Messner, Habeler i Nairz budou diskutovat na téma „První výstup na vrchol Everestu bez kyslíkového přístroje a alpinismus“. Další informace o panelové diskuzi budou zveřejněny v programu festivalu.

 

Tři držitelé Zlatého cepínu

Soudobou alpinistickou špičku budou ve Slovanském domě prezentovat Steve House (USA) a Marko Prezelj (SLO), kteří jsou – stejně jako Reinhold Messner – držiteli nejprestižnějšího alpinistického ocenění Piolet d'Or. Na MFA v Praze se tak letos sejdou hned tři držitelé této trofeje!

 

Více informací na www.festivalalpinismu.cz.