České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tráva pojede v září 2016 na Cho Oyu, poleze s ním i nevidomý lezec Honza Říha

Tentokrát se jedná o netradiční expedici na osmitisícovku, do které se zapojí i známý nevidomý horolezec Honza Říha. Více už prozradí sám vedoucí výpravy na šestou nejvyšší horu světa a hlavní mozek projektu Honza „Tráva“ Trávníček:

 

„Rádi bychom spolu s nevidomým Honzou Říhou vylezli na vrchol legendární osmitisícovky Cho Oyu (8201 m). Jako zkušení horolezci s několika vylezenými osmitisícovými vrcholy jsme připraveni odložit osobní ambice, ukázat, co dokáží lidé jako tým a především se pokusit Honzovi pomoci splnit si sen. Ne však za cenu sebemenšího risku. Lidé, jako je Honza, mohou ostatní posouvat dál. Nejen nevidomé, ale i vidoucí. Chceme ukázat, že expedice se mohou dělat i s jinými úmysly. Cílem není vrchol, ale společná cesta.

 

 

Poprvé také spojujeme své aktivity i ve vysokých horách s mojí životní přítelkyní Mirkou Jirkovou, jež patří k historicky první skupině, která se v Čechách začala zabývat dnes stále populárnějším sportem – slackline a především highline. Dlouhou dobu se také zabývá aspektem výživy při velké tréninkové zátěži na bázi rostlinné stravy. Má velké zkušenosti s lezením a pohybem v horách, ale hlavně dokáže žít se mnou. Což je jasný ukazatel toho, že má velkou trpělivost a nemalou šanci podívat se na vrchol Cho Oyu. Bylo by pěkné, kdybychom se coby partneři ocitli na vrcholu Cho Oyu společně.“

 

Členové expedice:

Jan Trávníček, horolezec, vedoucí expedice, www.honzatravnicek.cz

Honza Říha, nevidomý horolezec

Petr Mašek, horolezec, www.petrmasek.cz

David „Daw“ Knill, horolezec a horský vůdce UIAGM

Libor Uher, horolezec, www.liboruher.cz

Martin Havlena, horolezec

Lucie Výborná, reportérka Českého rozhlasu

Mirka Jirková, horolezkyně

… a další kamarádi