České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tiroler Zugspitz Arena – slunečná část majestátní Zugspitze

Vrchol Zugspitze v alpském masivu Wetterstein je s nadmořskou výškou 2962 metrů třetí nejvyšší horou Severních vápencových Alp a zároveň nejvyšší horou Německa. Právě s touto zemí bývá vrchol spojován, nicméně jeho vrcholový kříž stojí přímo na hranici s Rakouskem. První doložený výstup na vrchol uskutečnil v roce 1820 poručík Josef Naus. Nicméně na vrcholu byla nalezena mapa z doby kolem roku 1770, na níž je zachycena výstupová cesta údolím Reintal až na vrchol. Rakouská, tedy tyrolská, strana oplývá výhodami jižních svahů. Především to je více sluníčka, jak prozrazuje podtitul názvu celé arény Tiroler Zugspitz Arena „Sonnenseite der Zugspitze“. Hlavními turistickými centry, která jsou velmi dobře dostupná z ČR po dálnici (bez nutnosti kupování rakouské dálniční známky), jsou Berwang, Bieberwier, Bichlbach, Ehrwald, Heiterwang, Lähm-Wengel a Lermoos.


Pohled na jižní stěnu Zugspitze z Ehrwaldu - svítání

Pohled na jižní stěnu Zugspitze z Ehrwaldu - západ slunce

 

Sjezdové lyžování

V zimě najdete v oblasti Tiroler Zugspitz Arena hned sedm lyžařských středisek, která dohromady tvoří síť 139 km sjezdovek. Všechny můžete s využitím skibůsů projet na jeden skipass „Top Snow Card“. Sjezdovky se vinou z vrcholů čtyř hor převyšujících dvoutisícovou hranici: Zugspitze, Sonnenspitze, Grubigstein a Hönig, zatímco údolní obce leží zhruba v 1000 m. Jistota sněhu je tedy poměrně vysoká. Sjezdové tratě jsou vhodné pro rodiny s dětmi, protože černých sjezdovek tu je jako šafránu a prim hrají červené v kombinaci s modrými. Skvělé podmínky tu najdou i freerideři a v mnoha parcích i freestyleři.

TIP - prohlédněte si detailně propracovanou interaktivní mapu regionu.


Lyžování na Ehrwalder Almu


Středisko Lermoos


Lanovka spojující vrchol Zugspitze a lyžařské středisko Zugspitzplatt


Běžecké lyžování

Také díky vysoké nadmořské výšce (okolo 1000 m) je oblast eldorádem pro běžkaře. Na rozsáhlých pastvinách v údolí horských říček Lussbach a Loisach je velmi pečlivě udržováno 110 km běžeckých tratí pro volný styl i klasiku. Ty dohromady tvoří 20 různých okruhů, z nichž nejdelší a nejkrásnější je „Arena runde“ o celkové délce 42 km. Začátečníci se skvěle projedou na 4,5 km dlouhém okruhu na golfovém hřišti v Ehrwaldu. Možnost „one-way“ výletů nabízí hustá síť veřejné dopravy, která je včetně vlaků „Schneexpress“ zdarma. Na běžkách tedy dojedete, kam až můžete a zpět se vrátíte busem nebo vlakem. Běžecké tratě jsou až na pár úseků rovinaté a vhodné i pro děti případně kondičně méně zdatné běžkaře. Všechny okruhy jsou podrobně a přehledně značené.


Začátek okruhu "Moosrunde" vedoucí z velké části po golfovém hřišti


Pohled z lanovky na Zugspitze na rozsáhlé pastviny mezi Ehrwaldem a Lermoosem, po nichž vede mnoho běžeckých tratí



Masiv Zugspitze tvoří běžeckému lyžování úžasnou kulisu

 

Skialp a sněžnice

V regionu Tiroler Zugspitz Arena je možné podniknout několik velmi pěkných skialpových túr, kterým během výstupu dominuje nádherná, leč na lyžích nedostupná Zugspitze. Z obce Lähn se na pásech vystupuje na Plattberg (2133 m). Hlavním skialpovým cílem z Ehrwaldu je vrchol Daniel (2334 m), který se zdolává náročnou trasou vedoucí po východním úbočí. Na sousední vrchol Upsspitze (2332 m) vyrážejí skialpinisté po mnohem jednoduší trase z obce Lermoos. Pro vyznavače zimní turistiky včetně sněžnic je vyznačeno celkem 60 km tras!


Skialpová túra na Ehrwalder Alm


Na sněžnicích pod jižní stěnu Zugspitze


Freeridový svah pod jižní stěnou

 

Další zábava

Zdrojem adrenalinu pro celou rodinu jsou přírodní sáňkařské dráhy, nejrychlejší z nich je na svahu Ehrwald Alm, kde se od horní stanice lanovky sáňkaři spouští ve velké rychlosti přímo po osvětlené sjezdovce (není povolen vjezd lyžařům). Noční sáňkování je na programu každé úterý a pátek od 18.30 do 21.30. K populárním atrakcím patří i jízda na saních tažených koňmi, bruslaři se sklouznou na zimním stadionu i přírodních kluzištích. Lezci mohou v Ehrwaldu využít umělou stěnu, plavci zase kryté bazény.

 

Lanovka Tiroler Zugspitzbahn

Moderní lanovka umožňuje vstup do nejvýše položené lyžařské oblasti „Zugspitzplatt“ a také na vrcholové terasy s panoramatickými schematy. Výhled je při dobré viditelnosti jedinečný – od Dunajské nížiny přes rozsáhlý oblouk Východních Alp. Vidět odtud jsou dvě nejvyšší hory Rakouska (Grossglockner, Wildspitze), nejvyšší hora Východních Alp Piz Bernina, Dolomity a několik jezer. Skvělé scenérie se přímo kolem vás objeví i během 10 min dlouhé jízdy z Ehrwaldu, kdy lanovka překonává na 3,6 km převýšení 1725 m (průměrná rychlost 36 km/h). První lanovka se z Ehrwaldu rozjela v roce 1926, končila ale ve výšce 2805 m a k vrcholu turisté pokračovali pěšky. I tak to byl tenkrát technický mistrovský kousek. Lanovka byla ve druhé světové válce rozbombardovaná, dodnes jsou patrné její zbytky. V roce 1991 byla díky investici společnosti Zillertaler Gletscherbahn vybudovaná nová lanovka vedoucí až na vrchol. V areálu horní stanice lanovky se nachází velmi zajímavé muzeum popisující technické i horolezecké „dobývání“ vrcholu, ale také život pod ním.


Pohled z lanovky k vrcholu


Během cesty lanovkou bývají dobře vidět i kamzíci


Pohled z lanovky na jezero Eibsee


Muzeum na vrcholu Zugspitze


Vyhlídkové terasy na vrcholu


Vrcholový kříž, 2962 m


Jedno z mnoha panoramat, která se na Zugspitze otevřou


Více o celé oblasti na:
www.zugspitzarena.com

 

text a foto: Daniel Polman