České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Test: dětské nosítko Corazon Panda

Těžký batoh na zádech je většinou považován za nutnost, kterou při delším treku či výstupu prostě musíme „zkousnout“. Čím dál více tatínků a maminek si ale užívá radosti z poctivého nákladu – to když jejich záda netíží outdoorové vybavení, jídlo a pití, ale to nejcennější, co mají – jejich vlastní dítě. Někdo tomu říká dětská sedačka, případně krosnička, v naší rodině se uchytilo označení „dětské nosítko“. Je jedno, jak tento výrobek nazvete, důležité je, co vám přinese: Umožní celé rodině včetně těch nejmenších, kteří ještě ani neumějí sami chodit, užívat si těch nejkrásnějších zákoutí krajiny, kam by se člověk s kočárkem nikdy nedostal.

Není divu, že obliba nosítek rapidně roste, protože přinášejí radost a nové výzvy pro celou rodinu. Tohoto trendu si všimla i hradecká firma Corazon (www.corazon.cz), která od roku 1990 vyrábí kvalitní outdoorové batohy, a rozhodla se jako vůbec jeden z mála výrobců na světě pustit se do výroby technicky nejobtížnějšího „batohářského“ sortimentu, jakým dětská nosítka bezesporu jsou. Výsledek jejich snažení vám poodhalí následující test.

 

 

První dojmy

Nosítko Corazon Panda hned na první pohled zaujme svou kompaktností. Možná až trochu vzbuzuje dojem, že je příliš malé. Ale zdání klame. V Corazonu očividně vývoji věnovali hodně času a podařilo se jim všechny věci sladit tak, aby do sebe logicky zapadaly. Složené ho před odjezdem na výlet „nacpete“ do kufru auta vždycky. To byla důležitá informace pro tatínka, ta pro maminku jistě bude, že nosítko se vyrábí ve třech různých barevných variantách (zelená, červená a modrá) a má celou řadu přihrádek, kam se dají uložit věci s prioritou „nezbytné“: vlhčené ubrousky, plínky, hračky, náhradní oblečení, pití, nejrůznější sušenky atd. K designu mají co mluvit i pasažéři. Ty jistě zaujme vyšitý medvídek koala přímo v prostoru jejich „palubní desky“ a také další vzadu na hlavní kapse. Šťastlivce, který Pandou obtěžká svá bedra, potěší i velmi dobrý údaj o hmotnosti. Váha nosítka se včetně stupaček a odjímatelné stříšky pohybuje okolo pouhých 2760 gramů.

 

 

 

Pohodlí nadevše

První seznámení s nosítkem Corazon Panda máme za sebou. Tak hurá na túru! První věc, která nás vždy zajímá, je pohodlí při nošení nosítka a zároveň komfort „kokpitu“ malého pasažéra. Corazon má letitou praxi ve vývoji a výrobě zádových systémů a také námi testovaný produkt potvrdil jejich velmi dobrou pověst. Tradičně nešetřil polstrováním – a to jak v oblasti ramenních popruhů, zad, tak i na bederním páse. Najít „macatější“ a pohodlnější systém u jiných konkurenčních výrobců, by patrně byl předem prohraný boj. Samozřejmostí je i rychlé nastavení velikosti zádového dílu pomocí jednoduchého systému na suchý zip a kompresních ramenních popruhů. Standardem v této třídě je i výškově stavitelná prsní přezka, která spolu se zapnutým bederním pásem stabilizuje nosítko i při divočejších pohybech (z nichž mají děti na rozdíl od maminek velkou radost). Není se čeho bát – malý poklad totiž sedlá patrně nejbezpečnější vůz své třídy. Jak sedací plocha, opěrná stěna, tak bočnice, o které se opírá hlavičkou, případně ramínky, jsou velmi bohatě polstrované. Automechanik by řekl „polštáře všude, kam se podíváš...“. Také vpředu je polstrovaný „čelní airbag“ v podobě odnímatelného bryndáku (praktické kvůli praní), na němž se vyjímá již zmíněná vyšitá panda. Bezpečnost a komfort umocňují také polstrované tříbodové pásy. Ty jsou stejně jako sedací část výškově nastavitelné a laditelné kompresními popruhy. Optimální polohy dítěte tak lze snadno a rychle dosáhnout. Odnímatelnou součástí nosítka je stříška, která se jednoduše zasune do připravených „tunýlků“. Její sklon pak lze regulovat pomocí šňůrek. Stříška je u Corazonu v porovnání s většinou konkurenčních nosítek menší, a tak je při silnějším slunečním svitu potřeba hlídat, zda má malý pasažér alespoň v obličeji stín. Také v případě deště a mrholení o to rychleji vytáhnete pláštěnku, která se dá dokoupit za 490 Kč. Dalším doplňkem jsou i stupačky. Člověk by si mohl říct, že to je zbytečnost. Ale naopak – tato vychytávka dokazuje, že Corazon přišel do nového segmentu sebevědomě a navíc s inovátorskými ambicemi. Během túry jsme si stupačky pochvalovali. Dítě se o ně může vzepřít, alespoň trochu si zacvičit a přerušit strnulé sezení. Další velkou výhodou stupaček je jejich přínos celkové stabilitě polohy dítěte, které má v nosítku vždy snahu se naklánět k jedné straně kvůli lepšímu výhledu. Stupačky se tak stávají dalším významným stabilizačním prvkem. Investice 310 Kč do jejich nákupu rozhodně nejsou vyhozené peníze. Jen pozor při vytahování dítěte z nosítka nezapomeňte rozdělat přezky klipsen a vytáhnout mu nožičky. My jsme si párkrát zahráli na přetahovanou, než jsme si na to zvykli.

 

 

 

Podstatný zbytek – kostra, materiál, kapsy

Základem nosítka je pevná kostra. Corazon vsadil na tradiční materiál – trubky z lehké hliníkové slitiny. Navíc se mu podařilo i díky sofistikovaným plastovým kloubům docílit i mimořádné tuhosti celé kostry. Batohy hradeckého výrobce mají pověst „držáků“ - je to také díky používání kvalitních materiálů, jakými jsou i na nosítku použité Nylon Ripstop a Cordura. Šance, že se v něm vystřídá hned několik generací dětí, je dost vysoká. Na nosítku je pouze jeden menší reflexní prvek. Výrobce sází na soudnost rodičů, která pohyb s nosítkem ve tmě prakticky vylučuje, ale přeci jen – zde by se dalo ještě lehce přidat. Pro delší túru je nezbytný úložný prostor. Ten hlavní (na zip uzavíratelný, cca 15l) nalezneme tradičně pod sedací částí dítěte. Nad ním (za zády dítěte) to je pak jedna střední kapsa na zip a odkládací prostor na přezku. Jednou kapsou na zip také disponuje odnímatelná stříška a bederní popruh (jediná kapsa v dosahu nosiče – např. pro peněženku). Praktické jsou prostorné boční kapsy ze síťoviny, vhodné pro uložení často používaných věcí, jako je lahvička s pitím, sušenky atd. Pro ty největší dobrodruhy je nosítko vybaveno i velkou kapsou na hydrovak.

 

 

 

Suma sumárum

Nosítko Corazon Panda je dotažené do všech detailů. Jako celek bezvadně funguje a nelze mu nic závažného vytknout. Vyzdvihnout je nutné míru komfortu pro rodiče i malou posádku. Delším rodinným túrám i v náročnějším terénu tak nestojí nic v cestě. Zdá se, že na rozdíl od medvídka, po němž se nosítko jmenuje, nebude v přírodě vzácným a ohroženým druhem. Kdo může být v ohrožení, je snad jen zahraniční konkurence, která do této doby ovládala trh, protože zlaté české ruce dokázaly vyrobit nosítko, v jehož prospěch mluví kvalita i cena 3600 Kč.

 

+ lehká a pevná konstrukce

+ nadstandardní komfort

+ kvalita použitých materiálů

+ nízká hmotnost

+ možnost dokoupení stupaček

+ atraktivní design

---------------------------------------

- menší stříška

- pouze jeden reflexní prvek

 

 

text: D. Polman

foto: Polmanovi a archiv Corazon