České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Takto jste Alpy ještě neviděli: Staňte se pilotem na zkoušku a proleťte se nad Alpami

Hory jsou nádherné nejen z pohledu, kdy po nich chodíte, ale také z výšky. Možná se vám už někdy poštěstilo vidět je z dopravního letadla. Ostatně Alpy se přelétají při spoustě cest směrem na jih. Úplně jiný pohled se vám však otevře, pokud se nad Alpami proletíte letadlem, které sami řídíte.

Milovníci hor bývají většinou dobrodruzi otevření všem možným adrenalinovým zážitkům. Proto by se právě jim mohla možnost pilotování letadla na zkoušku. Tento pro mnoho lidi splněný sen v posledních letech nabírá na popularitě. Vyletět se zdá z mnohých letišť po celé republice a rozhodně se není třeba omezovat jenom na Českou republiku.

Vyhlídkové lety už netáhnou, pilotovat letadlo je zajímavější

Dříve byli lidé unešení z vyhlídkových letů balonem, ultralightem či vrtulníkem. Dnes už se tyto zážitky omrzely. Zájemci chtějí něco víc a letecké společnosti jim to nabízí. Za pár tisíc se člověk může posadit do kokpitu a vyzkoušet si, jaké je řídit letadlo či vrtulník . Dokonce je možné dohodnout přistání na Letišti Václava Havla na runwayi 24 hned za letounem Boeing společnosti ČSA.

 

Pilotovat může každý

Samotnému letu samozřejmě předchází výuka nezbytné teorie. Člověk se dozví něco o základech pilotování letadla, palubních přístrojích, bezpečnosti a nouzových postupech. Po celou dobu letu je s ním samozřejmě v letadle zkušený kapitán-instruktor, který na let dohlíží a v krizových situacích pomůže. Akce pilotem na zkoušku není nijak nebezpečná, ať už máte na řízení jakýkoliv talent.

 

Výlet nad Alpy zní lákavě

Velmi lákavou nabídku leteckých zážitků má společnost Pilotem na zkoušku - Mavisys, s.r.o. V jejím portfoliu dokonce najdete jednu specialitku přímo pro milovníky hor. Se zájemci se totiž vydává na vyhlídkové lety nad Alpami.

Cesta směřuje do Salzburgu, kde se nachází legendární Hangár 7 s výstavou letadel a stíhaček z leteckého parku firmy Red Bull. Odlétá se v 9 ráno z letiště v Letňanech, návrat je naplánován kolem 17. hodiny odpolední. Aby byla akce finančně příznivější, celkem letí 1 pilotující, dva cestující a jeden zkušený instruktor. Let trvá 2,5 hodiny. Let je samozřejmě zážitek i pro cestující, kteří nebudou pilotovat. Výhled na Alpy je totiž dechberoucí, dokonce se přelétá i rakouský Grossgnocker.

Letecké zážitky jsou velmi závislé na počasí. Proto se často stává, že bývá let odložen. Termíny se plánují předběžně, vždy se čeká na hezké počasí kvůli bezpečnosti i viditelnosti. Jelikož se letí malým letadlem, dostanete se i do míst, kam se podívá málokdo. Z dopravního letadla výhled rozhodně není takový, tím se totiž k Alpám příliš nepřiblížíte.