České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Taková byla podzimní himálajská sezóna

Pomineme-li úspěchy českých horolezců, můžeme letošní podzimní sezónu v nejvyšších horách shrnout slovy klasika: „...hlásím, že během mé služby se tu nic mimořádného nestalo.“ Kromě výstupů komerčních expedic nevyšla jediná očekávaná senzace.

 

Během podzimní sezóny je na Mt. Everestu (8848 m) úspěšných pokusů jako šafránu. Ten poslední se podařil v roce 2010 expedici vedené Ericem Larsenem. Letos na vrcholu nestál kvůli velkému množství sněhu nikdo – ani Kilian Jornet, který se chtěl pokusit o rychlostní rekord, v 7000 m otáčel i Japonec Nobukazu Kuriki pokoušející se již potřetí o sólo výstup.

Korejská expedice vedená Sung-Taek Hongem se již po páté pokusila vyřešit „horolezecký problém 21. století“ – průstup skoro 3,5 kilometrů vysokou a extrémně strmou jižní stěnou Lhotse (8516m). Letos je podmínky otočily prakticky hned pod stěnou, maximem zůstává dosažení loňských 8200 m.

 


Hong v nejtěžším himálajském projektu - prvovýstupu v jižní stěně Lhotse

 

Šestá nejvyšší hora Cho Oyu (8201 m) tradičně zlákala velké množství komerčních expedic, které hlásily desítky lidí na vrcholu. Český tým vedený Honzou „Trávou“ Trávníčkem vyčkal, až tento mumraj ustane, a řekl na hoře poslední slovo. Přidal další tři úspěšné výstupy - více ZDE.

Také Manaslu (8163 m) je tradičním cílem megalomanských komerčních projektů, což potvrzuje přes 150 výstupů na vrchol. Mariano Galvan a Alberto Zerain se na Manaslu pokoušeli o novou cestu. Galvan strávil po sestupu parťáka čtyři dny ve stěně a otáčel se 300 metrů pod vrcholem kvůli velké technické obtížnosti. Na začátku října potom oba dva vystoupili na vrchol po normální cestě. V tichosti a bez zájmů médií vystoupili na vrchol na sklonku sezóny (1. října) také dva Češi Antonín Bělík a Vít Auermüller.


Češi na vrcholu Manaslu, foto: www.vrcholeni.cz

 

Na Dhaulagiri (8167 m) a Shisha Pangmě (8027 m) působil vždy jeden tým, oběma zůstaly vrcholy kvůli špatnému počasí a velkému množství sněhu odepřeny. Na Shisha Pangmě přišel v lavině pod C3 o život jeden ze Šerpů.

Na zbývající nepálské osmitisícovky Makalu (8485 m) a Annapurnu (8091 m) se nikdo nevydal.