České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Těla legendárního Alexe Lowa a Davida Bridgese byla nalezena po 16 letech

Ueli Steck a David Göttler, kteří se momentálně snaží o prvovýstup v jižní stěně Shisha Pangmy (8027 m), si při jednom z aklimatizačních výstupů všimli ostatků dvou lidských těl. Těla byla pod ledem, ale dokázali rozpoznat části výstroje a výzbroje a značky jejich výrobců. Jelikož tušili, o koho se může jednat, zavolali Conradu Ankerovi, který jim identitu dvou můžu potvrdil. Alex Lowe (40) a David Bridges (29) zahynuli v lavině na Shisha Pangmě v roce 1999. Cílem devítičlenného týmu byl výstup na vrchol a následný sjezd na lyžích, což se žádnému Američanovi do té doby nepodařilo. V osudný 5. říjen se trojice Lowe, Bridges a Anker ocitla ve špatnou chvíli na špatném místě. Zřícený serak způsobil lavinu, která všechny tři strhla. Zatímco Anker byl vymrštěn tlakovou vlnou a přežil se zraněními, po dvojici jeho spolulezců se slehla zem. Těla nebyla objevena ani po dvacetihodinové pátrací akci.


Zleva: Alex Lowe a Conrad Anker - spolulezci a nejlepší přátelé, foto: Chris Noble

 

Alex Lowe byl ve své době jedním z nejsilnějších výškových horolezců na světě a všeobecně nadaným alpinistou. Ostatně jeho zdatnost napříč lezeckými disciplínami mu dala přezdívku „Mutant“. Rodák z Montany vytříbil svou techniku především v Yosemitech, kde dokázal přelézt na on-sight cesty o obtížnosti 5.12d. Přelezl a vytvořil většinu nejtěžších mixových cest v Severní Americe, zatímco v Jižní Americe doslova vysprintoval na vrchol Aconcagui. Proslul i svými sólo výstupy – prostoupil takto severní stěnu Matterhornu a jako první zdolal sólo severní stěnu Grand Teton v zimním období. Uskutečnil prvovýstup severozápadní stěny Trango Tower a dvakrát stanul na vrcholu Mt. Everestu. Conrad Anker o něm říkal: „My všichni jsme byli na podobném levelu a pak tu byla kategorie Alex.“ Outside magazine ho sedm měsíců před jeho smrtí označil za největšího alpinistu tehdejší doby. Conrad Anker si v roce 2001 vzal vdovu po Alexovi, společně pak vychovali tři děti, které Jennifer Lowe-Anker měla s Alexem. Poté, co se dozvěděli o nálezu těla, plánují odjet všichni do Tibetu, aby Alexe důstojně pohřbili.


David Bridges v cestě Rigid Designator (WI5) ve Vailu, foto: Dick Jackson

 

David Bridges patřil také k výborným výškovým lezcům a proslavil se i jako kameraman a paraglidista (2x americký šampión). Největší školou kalifornského rodáka byly stěny v Joshua Tree a v Yosemitech. Teprve jako devatenáctiletý vystoupil na Denali, vedl americkou expedici na K2 a v Himálaji vystoupil na Annapurnu IV a Makalu. Ve vysokých výškách byl proslulý svojí skvělou kondicí, kdy s těžkou filmařskou technikou stíhal tempo spolulezců s daleko menším nákladem.

 

Zdroj: Rockandice.com