České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Světoznámý alpinista Hayden Kennedy neunesl smrt své snoubenky v lavině a vzal si život

Krutá tragédie připomínající scénu ze Shakespearovy hry otřásla světem alpinismu. Vše odstartovala lavina 7. října 2017, která se utrhla na vrcholu Imp Peak v Montaně. Hayden Kennedy (27) a jeho životní partnerka Inga Perkins (23) byli na skialpové túře strženi masou sněhu. Kennedymu se podařilo z částečného zasypání se vymanit. Mladá žena, rovněž zkušená skialpinistka a horolezkyně, již takové štěstí neměla. Její přítel po ní marně pátral. Zachránit ji nedokázal a druhý den 8. října si po otřesném zážitku sám vzal život. Více nelze k této tragédii dodávat – snad jen slova jeho otce, která uvedl na Facebooku: „Hayden přežil lavinu, ale nikoliv nesnesitelnou ztrátu jeho životní lásky. Rozhodl se skoncovat se svým životem. Já a jeho matka Julie s velkým zármutkem respektujeme jeho rozhodnutí.

 


Inga & Hayden

 

Hayden Kennedy šel od svého dětství ve stopách svého otce Michaela, úspěšného alpinisty a editora magazínů Climbing a Alpinist. Nakonec to v horách dotáhl ještě dál, když se dopracoval do absolutní světové špičky. Mnohým se v souvislosti s jeho jménem vybaví Patagonie, kde podával špičkové výkony, například v roce 2012 přelezl s Jasonem Kurkem jihovýchodní hranu Cerro Torre „by fair means“. (A také vytloulkli z Compressor Route 100 skob.) O pár měsíců později odjel s krajanem Kyle Dempsterem a Urbanem Novakem do Karakoramu, kde se jim podařil prvovýstup alpským stylem do té doby nezlezenou východní stěnou K7 (6935 m). S Dempsterem vystoupili po nové cestě také na technicky velmi obtížný vrchol Ogre (7285 m). Byl to teprve třetí úspěšný výstup na tuto horu. Za prvovýstup v jižní stěně Orge získali v roce 2013 Kennedy s Dampsterem nejprestižnější horolezecké ocenění Piolet d’Or (zlatý cepín). V říjnu 2015 uskutečnil v rámci expedice s trojicí Urban Novak, Manu Pellissier a Marko Prezelj prvovýstup do té doby neprobádané východní stěny Cerro Kishtwar (6173 m). Navíc již v rámci aklimatizace zmákli prvovýstup jižním hřebenem na Chomochior (6278 m). Rovněž tento výkon byl v roce 2016 oceněn trofejí Piolet d’Or.

 


Hayden na Punta Herron v Patagonii

 


Hayden a Jason Kruk na vrcholu Torre Egger

 


Hayden s trofejí
Piolet d’Or (zlatý cepín)

 

Hyaden Kennedy byl v pouhých 27 letech oceněn dvakrát nejprestižnějším horolezeckým oceněním, patřil tak k nejvýraznějším postavám soudobého alpinismu a především pak k velkým nadějím pro jeho vývoj v dalších letech. Po jeho těžké životní situaci a následném radikálním řešení nezbývá než mu popřát, aby se se svou Inge opět setkal. Čest památce těmto skvělým sportovcům, kteří odešli tak mladí.

 

Zdroj: Climbing.com, Planetmountain.com